Betalen met uw smartphone: tap & pay

Seqr, de meest gebruikte betaalapp in Europa, verwelkomde deze week tap & pay. De nieuwe betaalfunctie maakt het mogelijk contactloos te betalen met uw smartphone door het toestel in de buurt van een betaalterminal te houden. Als consument kunt u eender welke bankkaart aan de app koppelen. Voor bedragen tot 25 euro is geen pincode vereist.

De tap & pay-functie werkt op basis van de NFC-technologie, wat staat voor near field communication, en wordt alleen maar ondersteund door toestellen met een NFC-chip. Android-smartphones zijn er standaard mee uitgerust en zijn goed voor ongeveer 80,00 % van de markt. Apple ondersteunt de contactloze betaalfunctie van Seqr niet, hoewel in de iPhone 6 en 7 wel een NFC-chip aanwezig is. Maar Apple wil die reserveren voor Apple Pay.

Bancontact

Betalen met tap & pay kan in alle winkels waar contactloze betaalterminals geïnstalleerd zijn die ­MasterCard accepteren. Voor België gaat dit onder meer over winkelketens ­ Carrefour, Ikea, Aldi, ­Decathlon, Galeria Inno, H&M en Starbucks.

Wereldwijd zijn er ongeveer 30 miljoen verkooppunten met een contactloze betaalterminal. Het netwerk zal nog verder worden uitgebreid. Vanaf 2018 zullen er volgens de voorschriften van de kaartnetwerken in Europa geen betaalterminals meer verkocht of geïnstalleerd kunnen worden zonder de contactloze technologie. Uiterlijk tegen 2020 zouden alle bestaande terminals vervangen zijn.

Met de lancering van tap & pay schakelt Seqr een versnelling hoger in de concurrentiestrijd met Bancontact. Bancontact is in ons land nog steeds de bekendste naam en laat mobiele betalingen toe via een app.

In tegenstelling tot Seqr kan betalen met de Bancontact-app uitsluitend via het scannen van QR-codes, wat iets omslachtiger is dan tap & pay en niet automatisch veel tijdwinst oplevert. Een ander nadeel van de Bancontact-app is dat dit een typisch Belgische toepassing is, die amper bruikbaar is in het buitenland. De Seqr-app kan in 16 Europese landen gedownload worden en is qua consumentenbereik de grootste speler in Europa.

Betalen met uw smartphone: tap & pay. De Standaard, 2016-10,15, E10.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo