We betalen veel belastingen maar krijgen er ook veel voor terug.

Op 27 juli vier­den we Tax Li­be­ra­ti­on Day in België. Ter­wijl we alle voor­gaan­de dagen van het jaar ‘voor de staat’ werk­ten, doen we dat sinds­dien ‘voor ons­zelf’. Een cy­ni­sche­re reden om te fees­ten, is moei­lijk te vin­den. Staan we wel vol­doen­de stil bij wat we voor al die be­las­tin­gen in de plaats krij­gen?

Elk jaar op­nieuw vormt Tax Li­be­ra­ti­on Day de aan­lei­ding voor diep ge­zucht en ge­wee­klaag over de be­las­ting­druk. Stee­vast komen de kla­gers op de prop­pen met een rang­schik­king van lan­den die hun ‘feest­dag’ vroe­ger op het jaar mogen vie­ren, alsof we zo­veel beter af zou­den zijn met een over­heid die zo min mo­ge­lijk aan ons in­ko­men raakt. Die rang­schik­king zou er ons beter toe aan­zet­ten om wat ver­der te kij­ken dan onze neus lang is. In een land als Al­ba­nië valt Tax Li­be­ra­ti­on Day al in maart. Wat moe­ten ze daar ge­wel­dig veel reden tot vie­ren heb­ben, in een van de minst ont­wik­kel­de lan­den van Eu­ro­pa, zon­der een noe­mens­waar­di­ge pu­blie­ke in­fra­struc­tuur, zon­der een de­ge­lijk on­der­wijs of ge­zond­heids­zorg, zon­der een be­trouw­ba­re jus­ti­tie.

Kri­tiek op de be­las­ting­druk is pas zin­vol als we be­sef­fen wat er te­gen­over staat. Wat we af­dra­gen aan be­las­tin­gen is ons niet ‘af­ge­pakt’. Dat geld ge­brui­ken we om op een an­de­re, col­lec­tie­ve ma­nier te con­su­me­ren. Voor alle dui­de­lijk­heid, be­las­ting­druk mag wel de­ge­lijk een on­der­werp van kri­tiek zijn. We mogen ef­fi­ciëntie eisen van onze over­heid en we moe­ten waken over onze in­di­vi­du­e­le vrij­heid, die een kost­baar goed is.

We be­twis­ten even­min dat het le­gi­tiem is de vraag te stel­len of de over­heids­uit­ga­ven voor elk in­di­vi­du vol­doen­de re­turn op­le­ve­ren. Maar daar bot­sen we op een gi­gan­tisch maat­schap­pe­lijk pro­bleem: we be­sef­fen nau­we­lijks wat de over­heid al­le­maal voor ons doet. Denk maar aan de Brit­ten, die nu pas lij­ken te be­sef­fen wat Eu­ro­pa al­le­maal voor hen doet.

Be­las­tin­gen zijn geen pes­te­rij­en. Om te be­gin­nen krij­gen we al­le­maal heel wat terug, zon­der on­der­scheid. We ge­nie­ten al­le­maal van de open­ba­re ruim­te, van de pu­blie­ke vei­lig­heid, van rechts­ze­ker­heid. Zelfs voor de al­ler­rijk­sten onder ons zijn die ‘pu­blie­ke goe­de­ren’ on­be­taal­baar. Tot spijt van wie het be­nijdt, is België in de verste verte geen ‘fai­led state’. Dank­zij ons be­las­ting­geld mogen we re­ke­nen op een de­ge­lij­ke in­fra­struc­tuur, van ha­vens tot snel­we­gen, van po­li­tie tot brand­weer, van in­te­ge­re jus­ti­tie tot de­mo­cra­ti­sche po­li­tiek.

Na­tuur­lijk krij­gen we ver­hou­dings­ge­wijs niet al­le­maal even­veel terug. Be­las­tin­gen staan ook in het teken van her­ver­de­ling. So­li­da­ri­teit be­te­kent niet dat we tegen rijk­dom zijn, maar wel tegen ar­moe­de. Dat we de so­ci­a­le on­ge­lijk­heid bin­nen de per­ken hou­den, komt ie­der­een ten goede, in de vorm van sta­bi­li­teit en maat­schap­pe­lijk ver­trou­wen. Dat we zon­der vrees voor eigen leven in een park een boek kun­nen lezen, lijkt mis­schien van­zelf­spre­kend, maar is het niet. Of zou­den we lie­ver in een maat­schap­pij leven zoals Bra­zi­lië, waar de kloof zo groot is dat je niet meer vrij en vei­lig in een park kan zit­ten of je te­rug­trekt in de eigen, ui­ter­aard strikt be­vei­lig­de woonst?

Kin­der­lo­zen

Re­cen­te­lijk horen we bij­voor­beeld uit de hoek van de kin­der­lo­zen com­men­taar op de kin­der­bij­slag. Het geld is voor de ou­ders die in­staan voor de vol­gen­de ge­ne­ra­tie, die ook voor de men­sen zon­der kin­de­ren de pen­si­oe­nen be­taalt en de ou­de­ren­zorg be­mant. Het ba­sis­prin­ci­pe dat ieder kind even­veel recht heeft op een­zelf­de ba­sis­be­drag kin­der­geld is daar­om niet slecht. De extra’s die kwets­ba­re ge­zin­nen krij­gen, ver­die­pen de so­li­da­ri­teit.

De voor­de­len van de her­ver­de­ling zijn bo­ven­dien zel­den lou­ter in­di­rect. Ook meer ge­goe­den kun­nen een kind met een be­per­king op de we­reld zet­ten. Ie­der­een, rijk of arm, wordt wel eens (ern­stig) ziek. Het is be­lang­rijk dat ook zij dan kun­nen ge­nie­ten van zeer per­for­man­te zorg tegen een zeer lage prijs. Toen on­der­ne­mer Wou­ter Torfs en­ke­le jaren ge­le­den in het zie­ken­huis her­stel­de van een zware ope­ra­tie, tweet­te hij dat hij in het ver­volg twee keer zou na­den­ken al­vo­rens het over­heids­be­slag te be­kri­ti­se­ren. Hij had ge­lijk. Elk jaar kost die ge­zond­heids­zorg ons meer dan 3.000 euro per Belg. Dat is veel be­las­ting­geld, maar dat is voor­al uni­ver­se­le zorg om samen trots op te zijn.

Draag­kracht

We be­ta­len veel be­las­tin­gen, maar we krij­gen er ook veel voor terug. De sa­men­le­ving staat voor de grote uit­da­ging om ie­der­een daar­van te over­tui­gen. We moe­ten ga­ran­de­ren dat we ook de ho­ge­re in­ko­mens aan boord hou­den. Ie­der­een moet het nut van dat over­heids­be­slag zien, zon­der dat we meer dan al het geval is moe­ten ver­val­len in het mat­theu­s­ef­fect (‘Wie heeft, zal nog meer krij­gen.’).

Hoe creëren we meer draag­kracht? Bij we­gen­wer­ken zien we het al ge­beu­ren. Grote in­for­ma­tie­bor­den vra­gen niet al­leen be­grip voor de werk­zaam­he­den op zich, ze ver­mel­den ook hoe­veel de over­heid in­ves­teert. Mis­schien moe­ten we dat meer doen.

Aan de school­poort ver­schijnt bin­nen­kort een bord: ‘Voor on­der­wijs van we­reld­kwa­li­teit be­taal­de u dit school­jaar een peul­schil, de over­heid paste de ove­ri­ge tien­dui­zend euro bij.’ Aan de kraam­kli­niek lezen we dan ‘Kin­de­ren kopen kost han­den­vol geld, maar maak u geen zor­gen, de over­heid in­ves­teert 3,6 mil­jard in kin­der­bij­slag.’ En op de fac­tuur van de ge­zins­zorg staat dat de hulp ei­gen­lijk 37 euro per uur heeft ge­kost, maar dat we ons geen zor­gen hoe­ven te maken, want de over­heid neemt meer dan 80,00 % voor haar re­ke­ning.

Dan kun­nen we Tax Li­be­ra­ti­on Day vie­ren zoals we Nieuw­jaar vie­ren: voor­uit­blik­kend op wat beter kan, maar ook dank­baar voor het al­ge­meen wel­zijn dat we samen wis­ten te re­a­li­se­ren.

Maar dur­ven we wel te den­ken dat we tot een be­te­re sa­men­le­ving komen als ie­der­een zijn bij­dra­ge kan le­ve­ren? Of vin­den we het bij voor­baat sto­rend dat we ‘el­kaars hoe­der’ zijn, omdat de ander toch al­tijd een hin­der­paal is voor onze zelf­ont­plooi­ing?

Dries De­weer (po­li­tiek fi­lo­soof KU Leu­ven), Eric Nys­mans (di­rec­teur Wel­zijns­zorg Kem­pen), Johan Van­muy­sen (ad­vo­caat) en Ellen Van Sti­chel (mo­raal­the­o­lo­ge KU Leu­ven). Ze schrij­ven in eigen naam.
We betalen veel belastingen maar krijgen er ook veel voor terug. De Tijd, 2016-08-09, 10.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo