Directeur verdient vier keer zo veel als kelner

De helft van de voltijds werkenden verdient meer dan 2.976 euro. Tussen mannen en vrouwen gaapt nog steeds een kloof. Arbeiders zien hun loon dan weer veel minder stijgen dan bedienden.

3.414 euro, dat is het gemiddelde brutoloon van de Belg. En de helft verdient minder dan 2.976 euro, de helft meer. Daar achter zit natuurlijk veel variatie. Zo verdient een voltijds werkende vrouw gemiddeld zes procent minder dan een man, blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie. Gemiddeld verdient een vrouw bruto 3.252 euro per maand, een man ziet 3.471 euro op zijn loonbriefje. Bij de vrouwen verdient 28,3 procent minder dan 2.500 euro, bij de mannen is dat 21,20 %.

ongelijkLoon

Nemen we ook de deeltijds werkenden mee in de analyse, dan ziet het plaatje er nog anders uit. Vrouwen werken immers vaker deeltijds dan mannen. Worden dus alle werknemers meegerekend, dan verdienen vrouwen 20 procent minder dan mannen.

Ongetwijfeld is er een verband met de best en slechtst betalende sectoren en beroepen. Het minst verdienen werknemers in kinderdagverblijven, in de schoonheidsverzorging en wasserijen en in de detailhandel. De slechts betaalde werknemers zijn kelners met 2.156 euro, gevolgd door kappers, schoonmakers, kassiers en verkopers. Ook kleermakers, koks, onthaalouders en vuilnisophalers strijken maar weinig op.

Op loonvlak bent u het beste af in de petrochemische sector, met een gemiddeld bruto maandloon van 5.196 euro. Ook in de consultancy, de financiële dienstverlening en de farmacie zijn de lonen hoog. Directeurs van grote ondernemingen zijn de grootste verdieners met 9.253 euro, maar ook managers, artsen en wiskundigen zijn in trek.

Arbeiders vs bedienden

Een arbeider verdient gemiddeld 2.696 euro, een bediende krijgt 3.856 euro. Opvallend is het verschil in loonevolutie: een arbeider verdient als jonge twintiger 2.387 euro en op het toppunt van zijn carrière 2.925 euro, een stijging met 18,00 %.

Een bediende daarentegen verdient als jonge twintiger 2.265 euro en eindigt met 5.191 euro, een stijging van 129,00 %.

Hebt u een job in de hoofdstad, dan doet u waarschijnlijk financieel een goede zaak. Wie in Brussel werkt, verdient een salaris dat 14,00 % boven het landsgemiddelde ligt. Ook in Vlaams-Brabant liggen de lonen hoog, terwijl Limburg en West-Vlaanderen lagere lonen kennen. In Luxemburg verdienen werknemers met gemiddeld 2.904 euro het minste.

Directeur verdient vier keer zo veel als kelner. De Standaard, 2016-07-29, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo