mens en samenleving logo

Op reis tegen de scherpste prijs

Wie denkt dat er nu koopjes te doen zijn in Zaventem, komt van een koude kermis thuis. Maar er bestaan wel hulpmiddelen om tijdig een goede deal uit de brand te slepen.

Het was niet de beste week voor de luchthaven van Zaventem. Beelden van lange wachtrijen aan de veiligheids­controle gingen de wereld rond. Hier en daar twitterde een prominente stem met de raad om vanuit het buitenland te vertrekken. Je zou bijna vergeten dat de problemen intussen goeddeels zijn opgelost. Maar is vliegen vanuit Zaventem nu ook goedkoper geworden? Al was het maar om klanten te houden die misschien naar Schiphol of Rijsel willen uitwijken?

Als er één man is die zicht heeft op de kwestie, dan wel Bart Lapers. De blogger en globetrotter heeft van het zoeken naar goedkope reisoplossingen zijn tweede natuur gemaakt. Hij tempert meteen het enthousiasme: ‘Het is niet zo dat het nu promo’s regent in Brussel. Waarom zou het ook? Meer volk kan Zaventem toch niet opvangen. Bovendien is de prijzenpolitiek van de luchtvaartmaatschappijen al erg scherp. Veel marge om naar beneden bij te stellen hebben ze niet.’

Moord en brand

Een kleine rondvraag bij enkele luchtvaartmaatschappijen en touroperators leert ook dat de prijzen van vluchten constant worden bepaald door een ingewikkeld spel van vraag en aanbod, dat wordt beïnvloed door de populariteit van een bepaalde bestemming, het tijdstip waarop je wil vliegen, het tijdstip waarop je boekt, de beschikbaarheid van hotels ter plaatse, de verwachtingen die de luchtvaartmaatschappij zelf koestert voor een bepaalde vlucht – verwacht ze alle zitjes uit te kunnen verkopen of niet ? – en ga zo maar door.

De langere wachttijden op de luchthaven zijn maar één van de vele factoren die een rol zouden kunnen spelen in de prijs van uw kaartje. Ondanks dat er deze week zowat overal moord en brand over werd geschreeuwd en geschreven, lijkt de impact van de wachttijden niet van die aard dat de luchtvaartmaatschappijen ten einde raad hun prijzen laten dalen. Volgens Geert Sciot van Brussels Airlines beginnen passagiers, ook de buitenlandse, langzaamaan de weg naar Brussel terug te vinden.

Vroeg boeken

Nochtans zijn er een aantal trucjes om op een goedkopere vlucht te stuiten.

‘Vroeg boeken is in de overgrote meerderheid van de gevallen een goede garantie op de goedkoopste tarieven’, weet Koen van den Bosch bij Thomas Cook. ‘Bovendien heb je zo de beste prijs voor wat je echt wil, terwijl anders de mogelijkheden ingeperkt raken, als bepaalde hotels of data volzet zijn.’ Dat neemt niet weg dat last minutes aantrekkelijk blijven en dezer dagen ook buiten de piekperiodes van het vakantieseizoen voorkomen.

De zoekmachines van vakantie-aanbieders hebben ook een neus voor het profiel van wie op hun site naar vluchten zoekt. En dat bepaalt soms de prijs die u betaalt.

‘Boek liever van woensdag tot woensdag dan van maandag tot vrijdag, wanneer veel zakenmensen vliegen, want dan kom je al snel aan het tarief van een zakenvlucht. Woensdag tot woensdag beantwoordt meer aan het patroon van een vakantieganger’, zegt Geert Sciot.

Modegrillen

Vakantie­bestemmingen zijn ook onderhevig aan modegrillen. Het feit dat, bijvoorbeeld, Russische toeristen Turkije dezer dagen links laten liggen ten voordele van Spanje en Griekenland, maakt Turkije goedkoper dan andere jaren. De Verenigde Staten zijn nu ook goedkoper omdat Amerikanen sinds de aanslagen in Parijs minder naar Europa vliegen.

Online vind je een aantal zoekmachines die gespecialiseerd zijn in het opsnorren van de voordeligste vluchten. Bart Lapers raadt Google Flights aan, maar ook Momondo en Kayak. Ook ­Flyertalk.com, een forum voor frequent flyers, staat op zijn checklist. Daarnaast adviseert Lapers op zijn blog ook om je in te schrijven voor de nieuwsbrieven en mailings van de touroperators en luchtvaartmaatschappijen.

Iets arbeidsintensiever wordt het zoeken op sociale media als Facebook en Twitter, maar ook langs die weg stuit je soms op een gouden deal. En voor wie echt het onderste uit de kan wil halen, kun je via Flightfox.com een beroep doen op een team van experts dat van airfare hacking zijn specialiteit heeft gemaakt. Gebruikers zeggen soms ettelijke honderden euro’s te besparen. Het lijkt vooral interessant voor reizen op de langere afstand.

Toch naar Rijsel of Schiphol?

En is het voordelig om vanuit het buitenland te vertrekken?

‘Brussel is qua prijs een aantrekkelijke luchthaven doordat er voor verschillende bestemmingen drie of vier concurrerende maatschappijen vluchten aanbieden. Dat houdt de prijzen relatief laag’, zegt Geert Sciot van Brussels Airlines. ‘Ook de luchthaventaksen zijn hier lager dan in bijvoorbeeld Schiphol.’ Alleen wie echt ‘voor een prijsje’ de wereld rond wil, moet eens over de grens gaan kijken.

‘Voor langeafstandsvluchten profileren de luchthavens Charles de Gaulle in Parijs, Dublin en Oslo zich met aantrekkelijke prijzen. En als je er echt op gebrand bent om goedkoop in businessclass naar het Verre Oosten te vliegen, is Caïro een goede optie. Maar dan moet je wel eerst in Egypte raken, natuurlijk’, zegt Lapers.

LEEN, M. Op reis tegen de scherpste prijs. De Standaard, 2016-05-07, 36.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers