mens en samenleving logo

Inflatie blijft boven de 2 procent: loon van 150.000 Belgen gaat omhoog

De inflatie in België bedroeg in april 2,04 %, tegenover 2,24 % in maart. Dat blijkt uit cijfers die de federale overheidsdienst Economie donderdag heeft bekendgemaakt. De spilindex werd nog niet overschreden, ook al is de indexsprong in april officieel achter de rug.

Voor minstens 150.000 bedienden betekent de inflatie dat hun loon in mei, voor het eerst sinds de indexsprong, weer wordt geïndexeerd.

Er waren in april vooral prijsstijgingen voor groenten, motorbrandstoffen, alcoholische dranken en verse zeevruchten. Prijsdalingen waren er voor elektriciteit, aardgas, fruit, lichaamsverzorgingsproducten en huisbrandolie.

De blokkering van de zogenaamde afgevlakte gezondheidsindex, beslist door de regering, is in april voorbij. Met andere woorden: de indexsprong is achter de rug. De spilindex zelf is nog niet overschreden. Wellicht gebeurt dat volgende maand, wat betekent dat de weddes van de ambtenaren en de sociale uitkeringen de daaropvolgende maanden omhoog gaan.

Door de hoge inflatie laten ook verschillende sectoren uit de privésector de indexsprong achter zich, en gaan de lonen van duizenden werknemers omhoog. De socialistische bediendebond BBTK berekende dat in mei 150.000 (overwegend) bedienden hun loon aan de index aangepast zien worden. Het gaat onder meer om de bedienden uit de ijzernijverheid, de notarisbedienden, de bedienden van de non-ferro metaalbedrijven, de beursvennootschappen, de banken, de grote kleinhandelszaken, de kapperszaken en de schoonheidszorg of de werknemers van drukkerijen, grafische kunst- en dagbladbedrijven.

Met hoeveel hun lonen stijgen, is onder meer afhankelijk van op welk tijdstip de indexering valt, en of dat maandelijks, tweemaandelijks of jaarlijks gebeurt.

De inflatie in ons land is bij de hoogste in Europa. Elders ligt die dichter bij het nulpunt. Dat de inflatie in ons land hoger is heeft onder meer te maken met de btw-verhoging op elektriciteit. Dat effect zal nog enige tijd doorwerken in de inflatiecijfers.

Inflatie blijft boven de 2 procent: loon van 150.000 Belgen gaat omhoog. www.standaard.be, 2016-04-28. Geraadpleegd op 2016-04-30 via www.standaard.be

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers