mens en samenleving logo

Stormloop op woningen jaagt prijzen niet door dak

 

woningmarkt

De no­ta­ris­sen kre­gen nog nooit zo veel wo­ning­dos­siers te ver­wer­ken als in het eer­ste kwar­taal van dit jaar. De prij­zen ble­ven wel vrij sta­biel. Daar komt niet snel ver­an­de­ring in , stelt het panel van de vast­goed­ex­perts van De Tijd in de Vast­goed­gids van za­ter­dag.

Ten op­zich­te van het eer­ste kwar­taal van 2015 is er in het eer­ste kwar­taal spra­ke van een toe­na­me van het aan­tal trans­ac­ties met 13,3 pro­cent. De his­to­risch lage rente is daar niet vreemd aan. De vaste rente op een hy­po­the­cai­re le­ning op 20 jaar is ge­daald tot 2,80 %. In 2012 was dat nog net geen 5,00 %.

On­danks de boom aan trans­ac­ties was er in het eer­ste kwar­taal van 2016 zeker geen ex­plo­sie van de wo­ning­prij­zen. De ge­mid­del­de prijs van een ap­par­te­ment in België steeg, in ver­ge­lij­king met het eer­ste kwar­taal van 2015, met 1,20 % naar 206.399 euro. Dat is geen re­cord­prijs. Daar­voor moet men voor België terug tot het derde kwar­taal van 2015 (207.793 euro). Voor hui­zen stel­len de no­ta­ris­sen zelfs een be­perk­te prijs­da­ling vast op na­ti­o­naal ni­veau. Voor een huis werd in België in het eer­ste kwar­taal van 2016 ge­mid­deld 230.103 euro neer­ge­teld. In ver­ge­lij­king met de­zelf­de pe­ri­o­de een jaar eer­der daal­den de hui­zen­prij­zen met 1,00 %.

Stij­gen de prij­zen nor­maal niet als de vo­lu­mes aan­trek­ken? ‘Die eco­no­mi­sche ba­sis­re­gel geldt niet nood­za­ke­lijk op korte ter­mijn. Tal van an­de­re fac­to­ren kun­nen een rol spe­len’, be­na­drukt Bart Van Craey­nest van Eco­no­po­lis. Vlaan­de­ren kreeg in 2015 een be­per­king van de woon­bo­nus te ver­wer­ken. De koop­kracht stijgt niet. Veel kan­di­daat-ko­pers heb­ben echt geen marge om de prij­zen ach­ter­na te lopen. Bij kan­di­daat-ver­ko­pers wordt een groei­end re­a­lis­me over de vraag­prijs vast­ge­steld. Ook de ex­plo­sie van het aan­tal echt­schei­din­gen ver­klaart vol­gens de no­ta­ris­sen waar­om er meer vastgoed ge­kocht en ver­kocht werd.

Er wor­den niet met­een forse prijs­stij­gin­gen ver­wacht. De Tijd be­vroeg voor de Vast­goed­gids 2016 een panel van 17 vast­goed­ex­perts naar hun ver­wach­tin­gen voor 2016 en de ko­men­de vijf jaar. De ex­perts voor­spel­len voor 2016 een lich­te stij­ging van zowel de vo­lu­mes (+2,00 %) als van de vast­goed­prij­zen: + 1,00 % voor villa’s en hui­zen , + 0,80 % voor ap­par­te­men­ten en +1,60 % voor bouw­gron­den. De prog­no­ses voor de drie ge­wes­ten zijn vrij ge­lijk­lo­pend. Ze maken wel een steeds dui­de­lij­ker on­der­scheid tus­sen in­stap­klaar, waar­voor ze nog prijs­stij­gin­gen zien, en voor zwaar te re­no­ve­ren, waar­voor ze al­leen maar prijs­da­lin­gen zien.

Ook op lan­ge­re ter­mijn blij­ven de vast­goed­ex­perts vast­hou­den aan een ver­de­re be­schei­den groei van de wo­ning­prij­zen: + 1,20 % per jaar voor hui­zen, + 1,50 % voor ap­par­te­men­ten. De ex­perts gaan er wel van­uit dat re­si­den­ti­eel vastgoed zijn re­pu­ta­tie van waar­de­vast­heid blijft eer aan­doen. De kans dat de prij­zen de ko­men­de jaren min­stens even sterk stij­gen als de in­fla­tie schat­ten de ex­perts op 56,00 %. De kans op een no­mi­na­le da­ling be­draagt maar 15,00 %.

De groot­ste be­drei­ging voor de vast­goed­markt is vol­gens de ex­perts een forse stij­ging van rente. Ze zien die er wel niet met­een aan­ko­men. Een re­ces­sie komt op de twee­de plaats, ge­volgd door het fis­caal kli­maat. De ex­perts gaan er van­uit dat de fis­ca­li­teit op vastgoed de ko­men­de jaren wordt ver­zwaard.

De Tijd Vast­goed­gids 2016 gaat uit­voe­rig in op de wo­ning­markt, tot op het ni­veau van uw ge­meen­te.

Ver­ge­lij­ken van wo­ning­prij­zen kan nu reeds op wijk­ni­veau met de nieu­we vast­goed­tool op tijd.​be/​prijzenperwijk.

LUYSTERMAN, P. Stormloop op woningen jaagt prijzen niet door dak. De Tijd, 2016-04-15, 5.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers