Waakhond stelt eisen bij fusie Ahold Delhaize

Ahold en Del­hai­ze mogen sa­men­gaan, maar dan moe­ten ze wel 13 Bel­gi­sche win­kels ver­ko­pen aan con­cur­ren­ten. Dat zou moe­ten ge­beu­ren voor de zomer.

Een dag nadat de aan­deel­hou­ders van de su­per­markt­groe­pen Ahold en Del­hai­ze hun goed­keu­ring heb­ben ge­ge­ven voor een fusie van beide be­drij­ven, heeft ook de Bel­gi­sche Me­de­din­gings­au­to­ri­teit zijn fiat ge­ge­ven. Maar dan moe­ten Ahold en Del­hai­ze zich wel hou­den aan eisen die de con­cur­ren­tie­waak­hond stelt.

In to­taal moe­ten ze 13 win­kels ver­ko­pen aan con­cur­ren­ten. Ahold moet de Al­bert Heijn-win­kels van Ant­wer­pen Kiel, Ant­wer­pen Groen­plaats, Ou­den­aar­de, Lo­ke­ren, Leu­ven, Boort­meer­beek, Turn­hout en Gent Over­poort af­sto­ten. Dat zijn al­le­maal win­kels die Al­bert Heijn zelf uit­baat. Dat is niet het geval voor de vijf win­kels die Del­hai­ze moet ver­ko­pen. Die wor­den uit­ge­baat door zelf­stan­di­ge on­der­ne­mers. Het gaat om de twee Proxy Del­hai­zes in Ant­wer­pen (Lange Beel­de­kens­straat en Oude Leeu­wen­rui), de Proxy Del­hai­ze van Gent (Hun­del­gem­se­steen­weg) en de AD Del­hai­zes in Be­rend­recht en Rij­sel.

Een aan­tal ge­plan­de nieu­we win­kels van Del­hai­ze en Al­bert Heijn zul­len niet open­gaan. De ke­tens wil­len er niks over kwijt, maar vo­ri­ge week raak­te be­kend dat de nog niet ge­o­pen­de Al­bert Heijn in Eeklo nooit zal open­gaan.

Al­bert Heijn en Del­hai­ze wil­len niet kwijt wat er zal ge­beu­ren als de win­kels niet voor de zomer ver­kocht raken. ‘Dat is spe­cu­la­tief.’ Mid­den dit jaar wil de keten de fusie vol­tooi­en.

Ook in de Ver­e­nig­de Sta­ten zul­len beide wel­licht win­kels moe­ten af­staan. De Ame­ri­kaan­se con­cur­ren­tie­waak­hond spreekt zich bin­nen­kort uit.

CARDINAELS, J. Waakhond stelt eisen bij fusie Ahold Delhaize. De Tijd, 2016-03-16, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo