Benzine 60 keer duurder in Venezuela

Ve­ne­zu­e­la ver­hoogt de ben­zi­ne­prijs voor het eerst in twee de­cen­nia. En dat ge­beurt fors. De brand­stof wordt in één klap 60 keer duur­der. Wel moet wor­den op­ge­merkt dat ben­zi­ne tot nu toe bijna gra­tis was in het land. Zelfs nu blijft de ben­zi­ne­prijs bij de laag­ste ter we­reld.

Pre­si­dent Ni­co­las Ma­du­ro de­va­lu­eert ook de munt in een po­ging de to­ren­ho­ge in­fla­tie onder con­tro­le te krij­gen. De ‘pri­mai­re’ wis­sel­koers van de bo­li­var ten op­zich­te van de dol­lar gaat naar 10, te­gen­over 6,3 eer­der. Dat is een de­va­lu­a­tie met 37,00 %. Tegen die koers kun­nen es­sen­tiële im­port­goe­de­ren als voed­sel en me­di­cij­nen wor­den ge­kocht. De ‘vrije’ wis­sel­koers staat nu op 203 bo­li­var voor een dol­lar. Ve­ne­zu­e­la kampt met een diepe re­ces­sie en een to­ren­ho­ge in­fla­tie die vorig jaar uit­kwam op 180,90 %.

De maat­re­ge­len zijn niet zon­der ri­si­co. In 1989 leid­de een prijs­ver­ho­ging tot een re­vol­te die uit­ein­de­lijk de weg pla­vei­de voor de in 2013 over­le­den links-po­pu­lis­ti­sche pre­si­dent Hugo Cha­vez. Ma­du­ro ver­loor bij de jong­ste ver­kie­zin­gen zijn meer­der­heid in het par­le­ment, maar hij wei­gert op te stap­pen.

VANEMPEN, J. Benzine 60 keer duurder in Venezuela. De Tijd, 2016-02-19, 8.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo