mens en samenleving logo

Prijs eiken eetkamer heeft geen invloed meer op loon

Een eiken eet­ka­mer, spaar- en tl-lam­pen en toi­let­zeep zijn niet lan­ger op­ge­no­men in de in­dex­korf. Even­tu­e­le prijs­schom­me­lin­gen van die pro­duc­ten heb­ben dus geen ef­fect meer op het in­dex­cij­fer en op een aan­pas­sin­gen van onze lonen. Dat be­slis­ten de so­ci­a­le part­ners. Hun ad­vies moet wel nog wor­den goed­ge­keurd door mi­nis­ter van Werk Kris Pee­ters (CD&V), maar dat is niet meer dan een for­ma­li­teit.

De aan­pas­sin­gen aan de in­dex­korf geven een mooi beeld van de ver­an­de­ren­de sa­men­le­ving. Zo wordt ook de di­gi­ta­le cam­re­cor­der uit de korf ge­haald, want ie­der­een maakt te­gen­woor­dig beeld­op­na­mes met een smartpho­ne.

Een be­zoek aan het con­tain­ter­park, de prij­zen van een box­spring bed, een led­lamp en een in­con­ti­nen­tie­lui­er wor­den dan weer aan de in­dex­korf toe­ge­voegd. Het­zelf­de geldt voor de dag­op­vang voor be­jaar­den. Dat wijst op een be­vol­king die steeds snel­ler ver­grijst. De so­ci­a­le part­ners heb­ben ove­ri­gens af­ge­spro­ken om vanaf 2018 meer re­ke­ning te hou­den met de uit­ga­ven van ou­de­ren.

Vanaf ja­nu­a­ri wor­den de prij­se­vo­lu­ties ove­ri­gens nauw­ge­zet­ter op­ge­volgd, onder meer door re­ke­ning te hou­den met de scan­da­ta van su­per­mark­ten.

D’HOORE, J. Prijs eiken eetkamer heeft geen invloed meer op loon. De Tijd, 2015-12-24, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers