mens en samenleving logo

Olie veel goedkoper dan water

De prijs voor een vat ruwe olie is gis­te­ren naar zijn laag­ste peil sinds mid­den 2004 ge­zakt. Olie is nu een pak goed­ko­per dan bron­wa­ter. Wat jaagt de prij­zen lager en blijft die trend in 2016?

prijsOlie

Sinds het begin van dit jaar is de prijs voor een vat ruwe Brent-Noord­zee­olie al met 37,00 % ge­zakt. Vo­ri­ge week zaten we al op het laag­ste peil sinds de cri­sis van 2008. Gis­te­ren kreeg de olie­prijs op­nieuw een tik. In de loop van de och­tend werd een vat ruwe Brent even 36,04 dol­lar waard: sinds 2004 was olie nog nooit zo goed­koop.

Waarom blijven de olieprijzen tuimelen?

Een­vou­dig ge­zegd: omdat er te­gen­woor­dig te veel olie is. On­danks die aan­hou­den­de te­rug­val blij­ven de grote olie­pro­du­ce­ren­de lan­den het goed­je uit de grond halen. Begin de­cem­ber heeft het kar­tel van de olie­pro­du­ce­ren­de lan­den be­slo­ten zich­zelf geen stren­ge­re pro­duc­tie­be­per­kin­gen op te leg­gen. Dat ge­beur­de voor­al op vraag van de be­lang­rijk­ste olie­pro­du­cent in de OPEC, Sau­di-Ara­bië. Door de olie­prijs laag te hou­den wil dat land zijn markt­aan­deel be­hou­den ten op­zich­te van de an­de­re spe­lers, en dan voor­al te­gen­over de Ver­e­nig­de Sta­ten.

De Ver­e­nig­de Sta­ten waren lange tijd af­han­ke­lijk van de in­voer van (Ara­bi­sche) olie. Maar door de re­cen­te scha­lie­olie­boom is het land na­ge­noeg zelf­be­drui­pend in zijn olie­voor­zie­ning ge­wor­den en over­weegt het zelfs olie uit te voe­ren. Af­ge­lo­pen vrij­dag hief Was­hing­ton ook het ver­bod op, dat ex­port van Ame­ri­kaan­se olie ja­ren­lang on­mo­ge­lijk maak­te. Door de prij­zen ex­treem laag te hou­den hoopt Sau­di-Ara­bië de pro­du­cen­ten van scha­lie­olie pijn te doen, want zij tor­sen ho­ge­re pro­duc­tie­kos­ten dan de tra­di­ti­o­ne­le spe­lers in de bran­che.

Maar Sau­di-Ara­bië is niet de enige fac­tor waar je naar moet kij­ken. De voor­bije maan­den maken han­de­laars op de grond­stof­fen­mark­ten zich ook be­hoor­lijk druk over Iran. Vanaf begin vol­gend jaar wor­den de in­ter­na­ti­o­na­le sanc­ties tegen het land ge­lei­de­lijk aan op­ge­he­ven. Iran wil zijn deel van de koek en be­loof­de ook al zijn pro­duc­tie op te drij­ven. Daar­door zal het we­reld­wij­de olie-aan­bod al­leen maar toe­ne­men.

Zit een co­me­back in de kaar­ten?

Door dat grote aan­bod ver­wach­ten de mees­te ana­lis­ten dan ook niet dat de olie­prijs zich heel snel zal her­stel­len. De titel van een olie­rap­port van het ana­lis­ten­team van de Fran­se za­ken­bank Société Générale luid­de ‘There will be blood’ – ‘Er zal nog bloed vloei­en’. De Ame­ri­kaan­se bank­groep Gold­man Sachs had eer­der al ge­zegd een te­rug­val naar 20 dol­lar per vat niet uit te slui­ten.

Vol­gens het In­ter­na­ti­o­na­le Ener­gie Agent­schap zijn de olie­voor­ra­den we­reld­wijd op­ge­lo­pen naar 3 mil­jard vaten. Dat is on­ge­veer wat er we­reld­wijd in een maand uit de grond wordt ge­haald. Maar omdat de we­reld­eco­no­mie niet op volle toe­ren draait, is het olie­ver­bruik niet fe­no­me­naal ge­ste­gen.

Als we mogen af­gaan op de voor­uit­zich­ten voor 2016 die de mees­te eco­no­men geven, gaat daar niet met­een veel ver­an­de­ring in komen. Dat kan dus ook blij­ven wegen op de prij­zen. Ten slot­te be­le­ven we mo­men­teel ook de mild­ste win­ter in jaren. Even bui­ten een wan­de­lin­ge­tje maken vol­staat om te be­grij­pen dat er mo­men­teel wei­nig olie wordt ver­brand voor ver­war­ming.

Wat be­te­kent dat voor olie­aan­de­len?

Niet veel goeds, na­tuur­lijk. Lage prij­zen be­te­ke­nen min­der in­kom­sten voor de grote jon­gens in de sec­tor. Be­drij­ven zoals Shell, BP of Total ver­lo­ren de af­ge­lo­pen maan­den dan ook heel wat ter­rein op de aan­de­len­mark­ten. De ‘olie­ma­jors’ kon­dig­den de af­ge­lo­pen maan­den een voor een aan dat ze min­der gin­gen in­ves­te­ren in nieu­we pro­jec­ten.

En dat is op zijn beurt slecht nieuws voor de on­der­ne­min­gen die dien­sten le­ve­ren aan de grote olie­pro­du­cen­ten. Op de Brus­sel­se beurs zijn er wei­nig van die dien­sten­le­ve­ran­ciers te vin­den. Maar de beurs van Am­ster­dam telt wel en­ke­le spe­lers. Denk aan de bo­dem­on­der­zoe­ker Fugro of aan het olie­boor­plat­form­be­drijf SBM Off­sho­re, dat bo­ven­dien ver­wik­keld is ge­raakt in een cor­rup­tie­schan­daal in Bra­zi­lië, wat de koers zwaar on­der­uit­haal­de.

SUY, P. Olie veel goedkoper dan water. De Tijd, 2015-12-22, 28.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers