Weer gat van 328 miljoen in belastinginkomsten

Er zullen dit jaar 328 miljoen euro minder belastinginkomsten binnenstromen dan de regering-Michel geraamd heeft. Dat voorspelt de studiedienst Financiën in haar maandelijkse update van de fiscale ontvangsten.

De regering-Michel heeft vorige maand bij de begrotingscontrole de belastinginkomsten herraamd nadat gebleken was dat de groei van de voorafbetalingen en van de btw te hoog was ingeschat. Enkele weken later blijkt nu dat die nieuwe vooruitzichten nog te optimistisch waren. Uit een nota van Financiën die De Tijd kon inkijken, blijkt dat de belastinginkomsten dit jaar 328 miljoen euro lager zullen uitvallen dan geraamd. Financiën baseert zich daarvoor op de inkomsten van de eerste tien maanden van dit jaar.

Dat komt vooral omdat de btw-inkomsten minder vlot binnenstromen dan verwacht. In plaats van 30,20 miljard euro, zullen vermoedelijk slechts 29,95 miljard euro btw-inkomsten worden geïnd dit jaar.

Ook de verwachting voor de roerende voorheffing blijkt te optimistisch. Daar bedraagt het verschil 172 miljoen euro tussen de verwachting van de regering en de nieuwe voorspelling van Financiën. De voorafbetalingen van bedrijven zullen volgens Financiën zo’n 100 miljoen euro lager uitkomen dan verwacht.

Het is uiteraard nog afwachten of de voorspelling van Financiën uitkomt. Voor de begroting is de impact beperkt. Het gaat om nog geen 0,10 % van het bruto binnenlands product (bbp). De Europese Commissie voorspelde onlangs dat het Belgisch begrotingstekort dit jaar zal uitkomen op 2,70 %. Als de voorspelling van Financiën uitkomt, zou dat dan 2,80 % zijn.

Maar er zijn uiteraard ook andere elementen die een rol spelen bij de berekening van het tekort, zoals de rentelasten en het resultaat van de sociale zekerheid van de deelstaten en de lokale besturen.

BLOMME, P. Weer gat van 328 miljoen in belastinginkomsten. De Tijd, 2015-11-28, 11.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo