Goedkopere verzekering voor wie meer beweegt

Verzekeraar NN Insurance geeft bij een wedstrijd 500 smartwatches weg. De prijs dient echter ook als testcase, om na te gaan of het mogelijk is om hier een goedkopere verzekering aan te bieden aan wie meer beweegt.
Dat bevestigt een woordvoerder van NN in L’Echo. De groep, tot voor kort in ons land actief als ING, zal de winnaars vragen om vrijwillig mee te doen aan een test. Die houdt in dat het aantal stappen dat de drager per dag zet zal worden doorgestuurd aan NN. Andere data die het toestel bijhoudt zouden worden vernietigd.

Thierry Constant, de woordvoerder van de groep, zegt dat het gaat om een marketingactie, maar ook om een test. ‘Het doel is ook om gegevens te verzamelen om te onderzoeken of er op termijn een nieuw tariefplan kan ontwikkeld worden, aangepast aan de levensstijl’. Een beslissing is er hierover nog niet genomen, klinkt het.

Test-Aankoop zegt in L’Echo zich ongerust te maken over de test. Het is ‘op zijn minst’ onduidelijke wat er met de data gebeurt. Volgens de consumentenorganisatie zijn gebruikers ook zelden op de hoogte van wat er precies met de verzamelde gegevens gebeurt.

Op zich komt het idee niet uit de lucht gevallen. Autoverzekeraars bieden ook al formules aan, speciaal voor wie minder kilometers rijdt. AG Insurance en Baloise Insurance experimenteren zelfs met zwarte dozen aan boord van wagens, die het rijgedrag nog meer in detail bijhouden.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo