mens en samenleving logo

Koper zakt naar laag­ste peil in zes jaar

Op de Lon­den­se grond­stof­fen­mark­ten zakte de prijs voor een ton koper onder de grens van 4.500 dol­lar. Daar­mee zit de ko­per­prijs op het laag­ste ni­veau sinds 2009. Ook de an­de­re grond­stof­fen­koer­sen, zoals die van zink, ijzer en steen­kool, ston­den weer zwaar onder druk. De twee woor­den om die te­rug­val te ver­kla­ren: China en de Fed.

De Fe­de­ral Re­ser­ve, de Ame­ri­kaan­se cen­tra­le bank, zal wel­licht vol­gen­de maand de rente ver­ho­gen. Met die ren­te­klim in het voor­uit­zicht zoekt de Ame­ri­kaan­se dol­lar al­maar ho­ge­re re­gi­o­nen op. De green­back be­reik­te gis­te­ren zijn hoog­ste peil in zeven maan­den te­gen­over de euro. De Ame­ri­kaan­se munt werd een halve pro­cent duur­der tot 1,0602 dol­lar per euro. Sinds mid­den ok­to­ber steeg de dol­lar al bijna 8,00 %. De duur­de­re Ame­ri­kaan­se munt is ne­ga­tief voor de grond­stof­fen­koer­sen, aan­ge­zien grond­stof­fen in dol­lar no­te­ren en die dus duur­der wor­den voor niet-Ame­ri­kaan­se ko­pers.

De an­de­re fac­tor is China, en dan voor­al de zor­gen die de markt zich blijft maken over een ver­de­re groei­ver­tra­ging in het land. Als de Chi­ne­se eco­no­mie ver­der af­koelt, heeft dat ook een im­pact op de me­taal­prij­zen. China geldt im­mers als de groot­ste grond­stof­fen­ver­brui­ker ter we­reld, maar het heeft mo­men­teel over­ca­pa­ci­teit in bij­voor­beeld zijn staal­fa­brie­ken, waar­door het goed­koop staal ex­por­teert.

SUY, P. Koper zakt naar laag­ste peil in zes jaar. De Tijd, 2015-11-24, 29
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers