mens en samenleving logo

F-banaan: niet duur wel fair

‘De Fairtradebanaan is de enige banaan waarvan we zeker zijn dat ze duurzaam geteeld is en de boer een eerlijk loon oplevert’, zegt Lily Deforce van Fairtrade Belgium. In de grote Belgische stations wordt vandaag actie gevoerd.

banaan

Belgen eten gemiddeld 54 bananen per jaar, maar consumenten schatten de prijs die ze per kilo betalen veel hoger in dan de werkelijke vraagprijs. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK op vraag van Fairtrade.

Belgen denken dat een kilo 2,34 euro kost, terwijl dat zelfs voor de duurdere Fairtrade bananen maar 1,89 euro is. Meteen een argument voor Fairtrade om mensen aan te sporen de goedkope bananen in de supermarkt links te laten liggen.

 

11 procent van de bananen die in Belgische supermarkten verkocht worden, is Fairtrade gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de boeren garanderen dat ze de bananen op een duurzame manier telen en dat ze in ruil daarvoor een minimumprijs van 40 cent per kilo krijgen. ‘Duurzaam wil zeggen milieuvriendelijk: bijvoorbeeld door bepaalde pesticiden niet te gebruiken. Maar het betekent ook dat op de grote plantages, waar arbeiders werken, de arbeidsrechten gerespecteerd worden en dat er op een transparante en democratische manier gewerkt wordt in de boerencoöperaties’, legt Karlien Wouters van Fairtrade uit.

Het Fairtrade-label houdt ook in dat er per doos Fairtradebananen die door de supermarkt wordt verkocht, aan de boerenorganisaties een ontwikkelingspremie wordt betaald. ‘Alle aangesloten boeren bij de boerenorganisatie bepalen jaarlijks wat er met de premie gebeurt’, zegt Wouters. ‘Men kiest vaak voor investeringen die de kwaliteit van de bananen bevordert. Zoals voor een kabelbaan, zodat de arbeiders de bananen niet meer op de rug moeten dragen en de vruchten daardoor minder beschadigd worden. Of voor een betere weg tussen de plantage en de haven. Want, zo denkt men, als de kwaliteit beter is, krijgen we een betere prijs en dat komt iedereen ten goede. Maar men kiest ook voor sociale projecten: een extra leerkracht in de plaatselijke school, of een extra verpleegster in het ziekenhuis.’

F-banaan: niet duur wel fair. De Standaard, 2015-10-08, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers