mens en samenleving logo

Noorse premier noemt volatiele munt bedreiging voor economie

De bok­ken­spron­gen van de Noor­se kroon heb­ben ne­ga­tie­ve ge­vol­gen voor de eco­no­mie, zegt eer­ste mi­nis­ter Erna Sol­berg.

De snel­le da­ling van de Noor­se kroon is vol­gens Sol­berg al­leen op korte ter­mijn voor­de­lig. ‘Ze helpt som­mi­ge sec­to­ren die hun con­cur­ren­tie­kracht heb­ben zien dalen. Maar een on­sta­bie­le munt is niet goed voor een land op lange ter­mijn. Je moet kun­nen plan­nen op lange ter­mijn als je in­ves­te­rin­gen doet.’

De Noor­se kroon zakte de jong­ste twaalf maan­den met 22,00 % te­gen­over de dol­lar en met 13,00 % ver­sus de euro. Geen en­ke­le munt van een be­lang­rijk ont­wik­keld land zakte nog meer. De jong­ste drie maan­den was de kroon te­gen­over de euro de meest vo­la­tie­le van alle be­lang­rij­ke mun­ten die wor­den ge­volgd door het nieuws­agent­schap Bloom­berg.

De waar­schu­wing van Sol­berg geeft aan dat de re­ge­ring op een an­de­re golf­leng­te zit dan de cen­tra­le bank. Gou­ver­neur Oey­stein Olsen ver­wel­komt de da­ling van de kroon omdat ze ex­por­teurs helpt. Hij ver­laag­de op 24 sep­tem­ber on­ver­wacht de rente van 1,00 % naar 0,75 %, een his­to­risch diep­te­punt. De kroon re­a­geer­de die dag met een forse koers­da­ling van 3,00 %. Olsen merkt op dat de kroon ver­zwakt omdat de olie­prijs sterk is ge­daald. Hij zei vo­ri­ge week dat hij dat niet als vo­la­ti­li­teit om­schrijft.

Maar som­mi­ge eco­no­men delen de be­zorgd­heid van Sol­berg. Va­lu­ta­stra­te­gen van som­mi­ge ban­ken stip­pen aan dat be­leg­gers voor­zich­ti­ger zijn ge­wor­den over de kroon. Dans­ke Bank zegt dat de wis­sel­markt een ‘on­ze­ker­heids­pre­mie’ kleeft op de munt. Com­merz­bank waar­schuwt dat som­mi­ge be­leg­gers niet meer han­de­len in Noor­se kro­nen. De la­ge­re va­lu­ta­han­del in Noor­se kro­nen on­der­mijnt de li­qui­di­teit, waar­door de munt nog vo­la­tie­ler wordt.

Sol­berg her­haal­de dat de re­ge­ring de af­han­ke­lijk­heid van de Noor­se eco­no­mie van olie wil ver­min­de­ren. Bijna een kwart van de eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit en één op de negen jobs is af­han­ke­lijk van de olie­sec­tor. Sol­berg: ‘We moe­ten er­voor zor­gen dat onze eco­no­mie op meer dan één been staat.’

VERVENNE, W. Noorse premier noemt volatiele munt bedreiging voor economie. De Tijd, 2015-10-06, 31.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers