Landbouwprijzen in vrije val door boycot

De Belgische landbouwers en fruittelers merkten vorige zomer snel dat de Russische handelsboycot tegen het Westen – een gevolg van het militair-politieke conflict om Oekraïne – een grote impact op hun verkoopcijfers zou hebben.

De overheid moest zelfs met speciale premies over de brug komen om telers van appelen en peren te compenseren voor het onverwachte exportverlies. Duizenden tonnen peren en appelen bleven aan de bomen hangen. Ook andere sectoren kregen compensaties.

De federale minister van Landbouw, Willy Borsus (MR), heeft de schade in detail laten opmeten voor de belangrijkste exportproducten naar Rusland. Naast peren en appelen gaat het vooral om tomaten, varkensvlees en zuivelproducten.

Exportverlies

De export van die Belgische land- en tuinbouwproducten kreeg zware klappen. Zo ging de totale export van peren – gemeten tussen het laatste kwartaal van 2013 en hetzelfde kwartaal in 2014 – met 20,60 % omlaag; die van appelen met 19 procent en die van varkensvlees met 19,80 %.

In absolute cijfers klinkt dat verlies nog zwaarder. De globale export van Belgische peren had in 2013 nog een waarde van ongeveer 105 miljoen euro. In 2014 was dat 21 miljoen euro minder.

Het plotse wegvallen van de Russische markt had nog een tweede effect, op de prijzen. Bij gebrek aan Russische kopers was er plots een overaanbod aan peren en appelen op de Belgische thuismarkt. Dat deed de prijzen imploderen. Zo werd er voor Conférence-peren eind 2014 23,70 % minder betaald dan eind 2013. Voor de variëteit Doyenné du Comice was er zelfs een prijsdaling met 41,70 %.

Idem voor de Jonagold-appelen, die vorig jaar 34,50 % goedkoper werden.

De prijs van varkensvlees lag in januari van dit jaar 15,00 % lager dan in januari 2014.

Melk

Het verhaal van de zuivelproducten klinkt enigszins anders. De export van melkpoeder naar Rusland vertegenwoordigde slechts een klein deel van de Belgische export van melkpoeder. De impact van de Russische boycot was dan ook beperkt.

Globaal ging de export van Belgisch melkpoeder met 26 procent omhoog. Maar de melkboeren zagen hun prijzen vorig jaar wel met gemiddeld 23,90 % omlaag gaan. Onder invloed van het handelsembargo en het daaruit voorkomende overaanbod op de westerse markten. Maar ook als gevolg van complexe dossiers zoals (het einde van) de Europese quota voor melkproductie.

In februari van dit jaar was de werkelijke prijs voor melk tot 30,02 euro voor 100 liter gezakt.

Landbouwprijzen in vrije val door boycot. De Standaard, 2015-05-28, 26.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo