Horecazaken krijgen steeds meer tafelschuimers over de vloer

 

horeca tafelschuimers

Foto: ss

Het aantal klanten dat horecazaken verlaat zonder de rekening te betalen, is het afgelopen jaar met 24 procent gestegen. Dat meldt ondernemersorganisatie NSZ zondag op basis van een rondvraag bij 556 diverse horecazaken. Bij 2 procent van de cafés gebeurt het zelfs dagelijks dat klanten opstappen zonder te betalen, bij 8 procent meerdere keren per week.

Het afgelopen jaar had bijna de helft (47 procent) van de horecazaken te kampen met tafelschuimers, klanten die eenmaal de drank en/of de maaltijd genuttigd is met de noorderzon verdwijnen. ‘Die opmars is opmerkelijk, want uit een gelijkaardig onderzoek dat NSZ één jaar geleden voerde, bleek dat toen 38 procent te maken had met niet-betalende klanten’, klinkt het.

‘Een aanleiding om die toename te verklaren, is er niet, al zeggen steeds meer horecazaakvoerders dat het lef bij de klanten stevig toeneemt’, legt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, uit.

Aangifte

Het is bovendien niet gemakkelijk om een tafelschuimer te pakken te krijgen: 44 procent van de horecazaken slaagt er slechts af en toe in om zo iemand bij de kraag te vatten, een kwart zelfs nooit. Als ze dan toch bij de lurven worden gevat, raadt NSZ steevast aan om aangifte te doen en de politie erbij te halen. Slechts 18 procent van de horecazaken doet dat ook. ‘Dat is jammer, want zo kunnen die tafelschuimers gewoon aan de gang blijven’, zegt Mattheeuws.

Camera’s

Ondertussen heeft 66 procent van de horecazaken wel al speciale maatregelen genomen om tafelschuimers te slim af te zijn. ‘Zo rekent 36 procent meteen af na de bestelling of het brengen van die bestelling. Ook succesvol is het nauwgezet opvolgen van alle klanten, desnoods via één medewerker die niets anders doet. Goed opgestelde camera’s kunnen eveneens helpen, zeker wanneer er achteraf beelden van de delinquent nodig zijn voor de politie’, luidt het nog

Bron: BELGA, 2015-05-17

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo