Vlaanderen telt steeds minder warme bakkers

Vlaanderen telt vandaag zowat 2.600 warme bakkers. Dat zijn er 1.400 minder dan twintig jaar geleden en het aantal zit zeker niet in de lift, zegt Bruno Kuylen van Bakkers Vlaanderen.

minder warme bakkers

 In 1994 telde Vlaanderen nog 4.000  warme bakkers. Tien jaar later waren  er dat nog 3.000 en momenteel zijn  dat er dus nog een 400-tal minder.  Bakker blijft volgens de VDAB een  knelpuntberoep en daar ziet Kuylen  verschillende redenen voor.

‘Een warme bakkerij opstarten is  financieel niet eenvoudig. Alleen al je  oven kost zowat 120.000 euro. Voor al  je installaties en materiaal ben je al  snel 300.000 euro kwijt, en dan heb  je nog geen onroerend goed om je  bakkerij in te vestigen. Bovendien  staan de banken in tijden van crisis  niet met briefjes te zwaaien.’

Ontbijt in het weekend

Dat de kleinhandel verdrongen wordt  door de grote ketens is al jaren een  fenomeen en ook de bakkers blijven niet gespaard. ‘We zien ons marktaandeel tijdens de week achteruitgaan. Gelukkig zijn er de weekends, waarin mensen tijd maken voor het ontbijt en voor hun brood naar de warme bakker trekken.’

VDAB telde de afgelopen twaalf maanden 47 bakkers in opleiding. ‘Bakker is een jaarlijks terugkerend knelpuntberoep’, zegt de dienst voor arbeidsbemiddeling. Hoofdoorzaak is de achterop hinkende instroom van jonge schoolverlaters.

‘Vele jonge krachten stoppen. Daarbij spelen de arbeidsomstandigheden een hoofdrol: het bakkersberoep is zwaar en nacht- en weekendwerk zijn inherent. Bij ambachtelijke bakkers is een meer polyvalente kennis vereist dan bij industriële bakkers. Deze laatsten hebben ook betere werkuren.’

Bron: De Standaard – 28 maart 2015

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo