Nationale Bank waarschuwt voor gebruikt bitcoins

De Nationale Bank en de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, wijzen donderdag opnieuw op de risico’s van het gebruik van virtuele munten zoals de bitcoin. Ze doen dat naar aanleiding van het initiatief ‘Gent Bitcoinstad’, dat op zaterdag 18 april gelanceerd wordt.

De Nationale Bank (NBB) en de FSMA waarschuwden een jaar geleden al eens voor het gebruik van virtueel geld. ‘De risico’s in verband met het aanhouden en het gebruiken van virtuele munten als bitcoin zijn nu nog steeds relevant’, stellen ze donderdag.

Zo is er geen enkel financieel toezicht op virtuele munten en hebben ze ook geen wettelijke betaalkracht. Andere risico’s zijn grote wisselkoersschommelingen, fraude of het risico dat een handelsplatform of digitale portemonnee wordt gehackt. Beleggingen in virtueel geld zijn ook niet beschermd door de overheid, zoals wel het geval is voor geld op een spaarrekening of belegd in kasbons of termijnrekeningen tot 100.000 euro.

Begin april kondigden enkele bitcoin-fans het initiatief “Gent Bitcoinstad” aan. Volgens hun website zou het ondertussen in een 25-tal Gentse handelszaken mogelijk zijn om met bitcoins te betalen. Op 18 april is er een opstartevenement.

Nationale Bank waarschuwt voor gebruikt bitcoins. www.standaard.be, 2015-04-16. Geraadpleegd op 2015-04-21 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo