mens en samenleving logo

Malmström trekt ten strijde tegen argwaan jegens handelsakkoord

De Eu­ro­pe­se Com­mis­sie moet in de han­dels­ge­sprek­ken met de VS niet al­leen de Ame­ri­ka­nen over­tui­gen, maar ook vol­doen­de steun krij­gen in Eu­ro­pa zelf. Cij­fer­ma­te­ri­aal over de voor delen van ou­de­re han­dels­ak­koor­den moet daar­bij hel­pen.

Zuid-Ko­rea mag dan het land zijn waar au­to­ma­ker Hyun­dai zijn hoofd­kan­toor heeft, toch lij­den Eu­ro­pe­se sector­ge­no­ten niet onder het vrij­han­dels­ak­koord dat de EU en Zuid-Ko­rea drie jaar ge­le­den in wer­king deden tre­den. Sinds­dien zagen Eu­ro­pe­se au­to­bou­wers hun ex­port naar Zuid-Ko­rea bijna ver­dub­be­len.

De Zweed­se eu­ro­com­mis­sa­ris van Han­del Ce­ci­lia Malm­ström, de op­volg­ster van Karel De Gucht, gaf de cij­fers gis­te­ren om aan te tonen dat in­ter­na­ti­o­na­le han­del wel de­ge­lijk de wel­vaart ver­hoogt. In de EU zijn 31 mil­joen jobs, of meer dan een op de acht, af­han­ke­lijk van wat be­drij­ven ver­ko­pen bui­ten Eu­ro­pa.

Het cij­fer­bom­bar­de­ment van Malm­ström is po­li­tiek be­lang­rijk, omdat het de be­doe­ling is tegen eind dit jaar de on­der­han­de­lin­gen over een his­to­risch vrij­han­dels­ak­koord met de VS af te ron­den. Malm­ström moet daar­voor strij­den op twee fron­ten: ze moet de Ame­ri­ka­nen over­tui­gen, maar ook de Eu­ro­pe­se bur­gers.

Die arg­waan in de Eu­ro­pe­se stra­ten over het vrij­han­dels­ak­koord is zelfs in de VS al op­ge­merkt. Toen Do­nald Tusk, de voor­zit­ter van de Eu­ro­pe­se Raad, begin deze maand op be­zoek was in het Witte Huis, kreeg hij de vraag of de Eu­ro­pe­a­nen ei­gen­lijk wel ge­noeg geïnte­res­seerd zijn in een han­dels­ver­drag. Om te tonen dat het de Eu­ro­pe­a­nen me­nens is, werd vo­ri­ge week daar­om een ver­kla­ring over het be­lang van de vrij­han­dels­ge­sprek­ken op­ge­no­men in de slot­con­clu­sies van de Eu­ro­pe­se top in Brus­sel. Daar­in staat dat alle 28 lid­sta­ten en de Com­mis­sie ‘beter hun best zul­len doen om de voordelen van de han­dels­ge­sprek­ken uit te leg­gen.’

Dat ge­beur­de dus gis­te­ren. Malm­ström wees erop dat vrij­han­del niet al­leen een zaak van mul­ti­na­ti­o­nals is. Ook 600.000 kmo’s ver­ko­pen hun goe­de­ren en dien­sten bui­ten de EU, en geven werk aan 6 mil­joen men­sen.

Ze legde voorts uit dat han­dels­ak­koor­den niet al­leen over geld gaan, maar ook de ge­le­gen­heid zijn om af­spra­ken te maken over rechts­ze­ker­heid en mi­ni­mum­nor­men voor mi­li­eu­be­scher­ming. We ex­por­te­ren ook onze nor­men en waar­den, sprak Malm­ström.

Maar voor­al putte ze cij­fers uit han­dels­ak­koor­den die al in wer­king zijn en die dus geëva­lu­eerd kun­nen wor­den. Sinds de EU in 2000 een ver­drag met Mexi­co sloot, ver­drie­vou­dig­de de han­del, zei Malm­ström. In de drie jaar dat een vrij­han­dels­ver­drag met Zuid-Ko­rea van kracht is, steeg de han­del met een derde. En dat ter­wijl de han­del van de EU met de rest van de we­reld meer dan de helft tra­ger groei­de.

De EU voert op dit mo­ment niet al­leen ge­sprek­ken met de VS , maar ook met Japan en China, met India en met La­tijns-Ame­ri­ka. Als al die ge­sprek­ken sla­gen, stijgt het Eu­ro­pe­se bbp met 2 pro­cent. Dat is het equi­va­lent van de Deen­se of Oos­ten­rijk­se eco­no­mie, zei Malm­ström.

We moe­ten die ak­koor­den slui­ten, be­sloot de eu­ro­com­mis­sa­ris, want 90,00 % van de eco­no­mi­sche groei ter we­reld ligt de ko­men­de jaren bui­ten Eu­ro­pa.

HAECK, B. Malmström trekt ten strijde tegen argwaan jegens handelsakkoord. De Tijd, 2015-03-27, 87.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers