Zwakke euro plaagt dollarreiziger

Al en­ke­le weken of zelfs maan­den uw reis ge­boekt? En ge­ko­zen voor een be­stem­ming bui­ten de eu­ro­zo­ne? U ris­keert een extra fac­tuur van uw reis­or­ga­ni­sa­tor in de bus te krij­gen.

De euro viel deze week terug tot het laag­ste ni­veau van de af­ge­lo­pen twaalf jaar. Een mo­ge­lijk ge­volg is dat uw va­kan­tie duur­der wordt. Zelfs als u uw reis al weken ge­le­den ge­boekt en be­taald hebt. De wis­sel­koers van de euro te­gen­over de dol­lar heeft op de eer­ste plaats ge­vol­gen voor rei­zen naar de VS en an­de­re dol­lar­lan­den. Maar omdat de dol­lar in de reis­sec­tor de gang­ba­re munt is, kan de prijs van uw reis naar pak­weg Peru of Viet­nam van de dol­la­re­vo­lu­tie kan af­han­gen. Het hotel, de gids en ex­cur­sies kun­nen in dol­lar ge­fac­tu­reerd wor­den.

1. Mag een reis­or­ga­ni­sa­tor de prijs ver­ho­gen?

Ja, vol­gens de reis­con­trac­ten­wet kan een prijs­aan­pas­sing nog na het af­slui­ten van de reis­over­een­komst. Die wet geldt in elk geval voor pak­ket­rei­zen: een com­bi­na­tie van trans­port, ver­blijf en/of toe­ris­ti­sche dien­sten. ‘Maar ook als u enkel een hotel via een reis­be­mid­de­laar boekt, kan er een prijs­aan­pas­sing komen’, zegt An­toon van Eeck­hout, voor­zit­ter van de Ver­e­ni­ging Vlaam­se Reis­bu­reaus. Het heeft geen be­lang of u boek­te via een reis­bu­reau of via het in­ter­net. Het kan gaan om een reispak­ket voor­ge­steld in een bro­chu­re, maar ook een reis op maat met vluch­ten, ho­tels en ex­cur­sies.

‘Een prijs­aan­pas­sing kan enkel voor rei­zen waar­bij ho­te­liers en lo­ka­le agen­ten in een an­de­re munt dan de euro ver­goed moe­ten wor­den’, zegt Jos Spey­brou­ck, ad­vo­caat en coördi­na­tor van het Ken­nis­cen­trum Reis­recht Vives. Rei­zen bin­nen de eu­ro­zo­ne blij­ven bui­ten schot.

2. Kan elke prijs­ver­ho­ging aan­ge­re­kend wor­den?

Neen, er zijn strik­te voor­waar­den. Be­hal­ve een prijs­aan­pas­sing voor de wis­sel­koer­sen kan dat enkel voor schom­me­lin­gen in de ver­voer­prijs (zoals brand­stof­toe­sla­gen) en (lucht­ha­ven)tak­sen. De mo­ge­lij­ke prijs­her­zie­nin­gen en be­re­ke­nings­mo­da­li­tei­ten moe­ten uit­druk­ke­lijk op de be­stel­bon of in de con­tract­voor­waar­den staan. De prijs mag niet meer ver­hoogd wor­den tij­dens de laat­ste twin­tig ka­len­der­da­gen voor de af­reis. Als het sup­ple­ment meer dan 10,00 % van de to­ta­le reis­som be­draagt, mag u de reis zon­der ver­goe­ding af­zeg­gen.

3. Re­ke­nen alle reis­or­ga­ni­sa­to­ren de prijs­aan­pas­sing door?

Neen, of uw reis duur­der wordt, hangt af van het be­leid uw reis­or­ga­ni­sa­tor. Jetair en Tho­mas Cook re­ke­nen geen prijs­ver­ho­gin­gen door voor de wis­sel­koer­se­vo­lu­tie. Beide leg­gen de prij­zen vast bij de start van het reis­sei­zoen: de prijs bij de boe­king is de fi­na­le prijs.

4. Kan ik ver­de­re prijs ver­ho­gin­gen ver­mij­den door de to­ta­le reis­som te be­ta­len?

‘Som­mi­ge reis­or­ga­ni­sa­to­ren zul­len daar­mee ak­koord gaan. Door­gaans kan bij rei­zen à la carte het reis­bu­reau zijn le­ve­ran­ciers vol­le­dig be­ta­len en daar­mee ver­de­re wis­sel­koers­ri­si­co’s ver­mij­den’, zegt van Eeck­hout. ‘Maar grote tour­ope­ra­tors zul­len daar vaak niet mee in­stem­men.’ De ach­ter­lig­gen­de reden is dat het niet al­tijd mo­ge­lijk is zich met een vol­le­di­ge be­ta­ling in te dek­ken tegen het wis­sel­koers­ri­si­co. Zo kan een klant zijn zo­mer­va­kan­tie in de­cem­ber boe­ken, ter­wijl het hotel pas in mei be­taald kan wor­den.

5. Is de prijs van een vlieg­tuig­tic­ket vast?

Als u via het in­ter­net of een reis­bu­reau recht­streeks bij de lucht­vaart­maat­schap­pij boekt, dan zijn de vlucht­prij­zen de­fi­ni­tief bij vol­le­di­ge be­ta­ling en uit­gif­te van de tic­kets. ‘Dat is niet zo bij vluch­ten die deel uit­ma­ken van een pak­ket­reis van een tour­ope­ra­tor’, zegt van Eeck­hout.

DE ROUCK, P. Zwakke euro plaagt dollarreiziger. De Tijd, 2015-03-14, 16.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo