Slechts een op drie managers is vrouw

Vrouwen worstelen nog steeds om de top te bereiken. Hoewel ze bijna de helft van de actieve bevolking uitmaken, is slechts een op de drie Belgische managers een vrouw.

Vrouwen verdienen gemiddeld 9,80 % minder dan hun mannelijke collega’s en worstelen nog steeds met het glazen plafond. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek, gisteren publiceerde naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag nu zondag.

De loonkloof is volgens Eurostat in ons land kleiner dan het gemiddelde van de Europese lidstaten, want op Europees niveau bedraagt de loonkloof 16,40 % ten nadele van de vrouwen. Nog een goed punt voor België: de kloof is in ons land met 0,4 procentpunt verkleind tussen 2008 en 2013.

Maar de Belgische organisatoren van de Equal Pay Day spreken van een nog grotere loonkloof van 20,00 %. ‘De statistieken van Eurostat gaan uit van de uurlonen van voltijdse en deeltijdse werknemers’, zegt Vera Claes, nationaal secretaris van Zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging. ‘De cijfers die wij van de Equal Pay Day hanteren, zijn de maandlonen van voltijdse en deeltijdse werknemers in de privésector.’

De Equal Pay Day is de dag tot dewelke vrouwen gemiddeld langer moeten werken om evenveel te verdienen als wat mannen in het jaar daarvoor verdiend hebben. Dit jaar valt die op 14 maart. Het gaat wel de goede richting uit. Vorig jaar viel de Equal Pay Day in België nog op 18 maart.

Onderzoek van de Internationale Arbeidsorganisatie wees uit dat in ons land slechts 55,00 % van het loonverschil tussen mannen en vrouwen verklaard wordt door bijvoorbeeld het feit dat vrouwen vaker kiezen om deeltijds te werken of enkele jaren thuis te blijven, of hun relatieve voorkeur voor ‘zachtere’ maar vaak ook minder betalende sectoren. Vooral bij de hogere salarissen hangt de loonkloof tussen mannen en vrouwen samen met andere factoren die moeilijker te verklaren zijn. De belangrijkste is genderdiscriminatie op de werkvloer, al dan niet bewust.

De loonkloof is bovendien slechts een aspect van de genderongelijkheid op de arbeidsmarkt. In ons land werkt meer dan 40 procent van de vrouwen deeltijds, tegenover slechts 8,50 % van de mannen.

Vrouwen worstelen ook nog steeds met het glazen plafond. Slechts een op de drie managers in België zijn vrouwen. Ons land zit daarmee op het Europese gemiddelde. Bij kantoorbedienden, secretariaatsmedewerkers en dienstpersoneel is de verhouding precies omgekeerd.

MOENS, B. Slechts een op drie managers is vrouw. De Tijd, 2015-03-06, 2.

Meer informatie over Equal Pay Day vind je op www.equalpayday.be

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo