Bazooka ECB geeft Belgische economie meer zuurstof

De cen­tra­le ban­ken van de eu­ro­zo­ne zijn gis­te­ren be­gon­nen met de aan­koop van staats­obli­ga­ties. Wat zijn de ge­vol­gen voor de Bel­gi­sche eco­no­mie?

De ba­zoo­ka van 1.140 mil­jard euro van de Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) en de na­ti­o­na­le cen­tra­le ban­ken van de eu­ro­zo­ne heeft zijn eer­ste schot af­ge­vuurd. De cen­tra­le ban­ken pom­pen de ko­men­de 19 maan­den 60 mil­jard per maand in de eco­no­mie om de te lage eco­no­mi­sche groei en in­fla­tie op te krik­ken. De geld­in­jec­tie ge­beurt voor­al door de aan­koop van staats­obli­ga­ties. De Na­ti­o­na­le Bank van België be­ves­tig­de dat ze gis­te­ren Bel­gisch over­heids­pa­pier aan­kocht. Voorts blij­ven de cen­tra­le ban­ken bank­obli­ga­ties met on­der­pand en her­ver­pak­te kre­die­ten aan­ko­pen.

1. Hoe zal de geld­in­jec­tie de eco­no­mie hel­pen?

De mark­ten heb­ben al ge­an­ti­ci­peerd op de aan­koop van staats­obli­ga­ties. De obli­ga­tie­koer­sen zijn flink ge­ste­gen. Daar­door daal­de de rente op over­heids­pa­pier maar ook op be­drijfs­kre­die­ten en hy­po­the­cai­re kre­die­ten. De ge­zin­nen, be­drij­ven en over­he­den kun­nen nu erg goed­koop geld lenen. Dat sti­mu­leert de eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit.

Ban­ken die staats­obli­ga­ties of ander schuld­pa­pier ver­ko­pen aan de ECB zul­len een deel van het verse geld wel­licht ge­brui­ken om meer kre­die­ten te ver­strek­ken. De jong­ste cij­fers van de ECB tonen aan dat de kre­diet­ver­le­ning op­veert. Be­leg­gers die staats­obli­ga­ties ver­ko­pen aan de ECB her­be­leg­gen de op­brengst in an­de­re ac­ti­va. Daar­door stij­gen de koer­sen van be­drijfs­obli­ga­ties en aan­de­len en ook dat heeft een po­si­tie­ve im­pact. De beurs van Brus­sel steeg dit jaar al met 13 pro­cent.

Voorts heeft de ver­wach­te geld­in­jec­tie de euro sterk doen dalen. De goed­ko­pe­re een­heids­munt sti­mu­leert de ex­port en de eco­no­mi­sche groei en krikt de in­fla­tie op.

2. Zal de lan­ge­ter­mijn­ren­te ver­der dalen?

‘De lan­ge­ter­mijn­ren­te kan nog een beet­je dalen’, zegt Peter Van­den Houte, hoofd­econoom van ING België. ‘We ver­wach­ten dat de re­la­tie­ve schaars­te aan Duit­se staats­obli­ga­ties de Duit­se tien­jaars­ren­te zal doen dalen van 0,31 naar 0,25 pro­cent tegen eind maart. Dat zal de rente ook druk­ken in de an­de­re lan­den, zoals België. Maar er komt een kan­tel­punt. Het eco­no­misch her­stel zal de Duit­se rente tegen eind dit jaar doen stij­gen naar 0,60 pro­cent.’

Van­den Houte ziet voor­lo­pig geen ri­si­co van een forse ren­te­stij­ging. ‘De ECB koopt obli­ga­ties tot en met sep­tem­ber 2016 en ze zal pas in de twee­de helft van 2017 haar ba­sis­ren­te ver­ho­gen.’

Peter De Key­zer, hoofd­econoom van BNP Pa­ri­bas For­tis, ge­looft dat de lan­ge­ter­mijn­ren­te een bodem heeft be­reikt. ‘Zo goed als alles zit al in de prijs. Ik zie geen reden voor een ver­de­re ren­te­da­ling. Maar ik ver­wacht ook geen ren­te­stij­ging.’

3. Zul­len spaar­boek­jes nog min­der op­bren­gen?

Van­den Houte ver­wacht dat de rente op spaar­boek­jes en kas­bons nog een beet­je af­brok­kelt. Maar hij merkt op dat de rente op spaar­boek­jes niet veel meer kan dalen. ‘Fe­bel­fin, de koe­pel van de Bel­gi­sche ban­ken, zei on­langs dat de rente op ge­re­gle­men­teer­de spaar­boek­jes niet onder 0,11 pro­cent kan dalen.’

4. Hoe groot is de ren­te­mee­val­ler voor de over­heid?

De fe­de­ra­le re­ge­ring zal bij de be­gro­tings­con­tro­le de ra­ming van de ren­te­las­ten wel­licht met zowat 200 mil­joen euro ver­la­gen, is te horen in re­ge­rings­krin­gen. De Schat­kist ba­seert haar prog­no­se van de ren­te­las­ten door­gaans op de mark­ten en die ver­wach­ten een ren­te­stij­ging later dit jaar. Als de rente sta­bi­li­seert op het ni­veau van gis­te­ren, is een mee­val­ler van 400 tot 500 mil­joen mo­ge­lijk, be­re­ken­de De Tijd.

5. Zal de Bel­gi­sche eco­no­mie nu snel­ler groei­en?

‘We zijn bezig onze groei­voor­uit­zich­ten voor België en de eu­ro­zo­ne fors op­waarts te her­zien’, zegt De Key­zer. ‘De ho­ge­re groei is te dan­ken aan de la­ge­re rente en de da­ling van de olie­prijs en de euro.’ BNPP For­tis, dat som­ber­der was dan an­de­re ban­ken, zal zijn groei­ra­ming voor de Bel­gi­sche eco­no­mie in 2015 wel­licht op­trek­ken van 0,9 naar 1,4 pro­cent.

ING-eco­noom Phi­lip­pe Le­dent is voor­zich­ti­ger en ver­hoogt zijn groei­prog­no­se van 1,1 naar 1,2 pro­cent. ‘De be­lang­rijk­ste re­de­nen zijn de da­ling van de olie­prijs en de euro. Maar het strak­ke­re be­gro­tings­be­leid weegt op de groei en de enquêtes over de ex­port­or­ders zijn niet zo goed. Voorts blijft Grie­ken­land een be­lang­rijk ri­si­co.’

KBC hand­haaft zijn groei­ra­ming van 1,3 pro­cent. ‘De da­ling van de olie­prijs en de euro is al ver­werkt in onze voor­uit­zich­ten’, stipt eco­noom Johan Van Gom­pel aan. De groot­ban­ken zijn dus op­ti­mis­ti­scher dan het Fe­de­raal Plan­bu­reau, dat in fe­bru­a­ri de uit­gangs­pun­ten voor de be­gro­tings­con­tro­le vast­leg­de. De in­stel­ling voor­spelt 1 pro­cent groei.

VERVENNE, W. Bazooka ECB geeft Belgische economie meer zuurstof. De Tijd, 2015-03-10, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo