mens en samenleving logo

Roebel in vrije val na plotse renteknip

De Rus­si­sche cen­tra­le bank heeft on­ver­wacht de rente ver­laagd van 17,00 % naar 15,00 %. De be­doe­ling is de eco­no­mie op te krik­ken. Maar de roe­bel ging op­nieuw ste­vig de die­pe­rik in.

roebel

Kort na de ver­ras­sen­de aan­kon­di­ging dook de roe­bel 3,00 % om­laag ten op­zich­te van de dol­lar. De Rus­si­sche munt her­stel­de later wat, maar ze bleef onder de sym­bo­li­sche grens van 70 roe­bel per dol­lar. Het pers­agent­schap Bloom­berg had voor­af 32 eco­no­men ge­polst naar de in­ten­ties van de Rus­si­sche cen­tra­le bank. Van hen had er slechts een re­ke­ning ge­hou­den met een ren­te­ver­la­ging. De rest ging uit van een sta­tus quo.

Met de ren­te­ver­la­ging geeft de Rus­si­sche over­heid het sig­naal dat ze meer inzit met de toe­stand van de eco­no­mie dan met de koers van de roe­bel op de va­lu­ta­mark­ten – hoe­wel het een niet los­ge­kop­peld kan wor­den van het an­de­re.

De in­greep doet het imago van de gou­ver­neur van de cen­tra­le bank, El­vi­ra Na­bi­ul­li­na, wei­nig goeds. Ze buigt met deze in­greep voor de po­li­tie­ke druk om het ren­te­be­leid te ver­soe­pe­len. Vo­ri­ge maand greep ze nog fors in om de val van de roe­bel te stop­pen. Ze trok toen de ba­sis­ren­te op van 10,50 % naar 17,00 %, goed voor de groot­ste ren­te­ver­ho­ging sinds 1998.

EVENEPOEL, K. Roebel in vrije val na plotse renteknip. De Tijd, 2015-01-31, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers