Sarens hijst 125 mil­joen aan boord

Het kra­nen­be­drijf Sarens haalt 125 mil­joen euro op via een uit­gif­te van obli­ga­ties. De re­sul­ta­ten over 2014 ver­to­nen een ‘lich­te groei’.

Sarens wou min­stens 75 mil­joen euro op­ha­len en maxi­maal 150 mil­joen euro. Met 125 mil­joen zit het kra­nen­be­drijf aan de bo­ven­kant van die vork. KBC, ING, BNP Pa­ri­bas For­tis en Bank De­g­roof be­ge­leid­den de ope­ra­tie, die met cou­pu­res van 100.000 euro voor in­sti­tu­ti­o­ne­len en ver­mo­gen­de par­ti­cu­lie­ren was voor­be­hou­den. De obli­ga­ties bie­den een bru­to­ren­de­ment van 5,125 %. Het net­to­ren­de­ment na af­trek van de roe­ren­de voor­hef­fing en re­ke­ning hou­dend met de uit­gif­te­prijs be­draagt 3,945 %.

De ope­ra­tie dient voor de her­fi­nan­cie­ring van be­staan­de le­nin­gen en het af­ko­pen van be­staan­de lea­singcon­trac­ten. ‘Sarens pro­beert met deze ope­ra­tie, net als vele an­de­re be­drij­ven, de lage ren­te­voe­ten in zijn voor­deel te ge­brui­ken’, zegt een bron. Het ra­ting­bu­reau Standard & Poor’s heeft in de marge van de obli­ga­tie-uit­gif­te zijn BB-ra­ting voor Sarens be­ves­tigd en meent dat de voor­uit­zich­ten voor de Vlaams-Bra­bant­se groep sta­biel zijn. S&P geeft ook een BB-ra­ting aan de obli­ga­tie-uit­gif­te zélf.

De ka­pi­taal­ope­ra­tie van Sarens is de twee­de grote emis­sie van be­drijfs­obli­ga­ties dit jaar. Ki­ne­po­lis plaatste eer­der deze maand al 96 mil­joen euro pa­pier in de markt. De vol­gen­de in de rij zou wel eens de vast­goed­ont­wik­ke­laar Ba­nim­mo kun­nen zijn. Die broedt al sinds eind vorig jaar op een der­ge­lij­ke ope­ra­tie. Ook Van­de­moor­te­le denkt eraan. Vorig jaar haal­den Bel­gi­sche on­der­ne­min­gen met obli­ga­ties 10,5 mil­jard euro op.

Des­ge­vraagd gaat CEO Wim Sarens lie­ver niet in de­tail in op de re­sul­ta­ten van 2014, want die zijn nog niet pu­bliek be­schik­baar. Maar be­leg­gers kon­den er toch al een idee van krij­gen via de do­cu­men­ta­tie die ze kre­gen naar aan­lei­ding van de obli­ga­tie-uit­gif­te. Daar­in staat dat de omzet in de twaalf maan­den tus­sen 30 sep­tem­ber 2013 en 30 sep­tem­ber 2014 628,5 mil­joen be­droeg en de be­drijfs­winst 44,4 mil­joen. In het boek­jaar 2013 was dat res­pec­tie­ve­lijk 592 mil­joen en 46 mil­joen euro. Het net­to­re­sul­taat is op­nieuw licht po­si­tief. In 2013 slik­te de kra­nen­groep een ver­lies van 19 mil­joen euro ten­ge­vol­ge van de ap­pre­ci­a­tie van de euro ten op­zich­te van de an­de­re mun­ten.

Con­flict

De jong­ste maan­den doken ge­re­geld ge­ruch­ten op over on­e­nig­heid tus­sen de fa­mi­lie Sarens en de min­der­heids­aan­deel­hou­der Wa­ter­land. Wim Sarens be­ves­tigt dat er een ver­schil in visie was, maar zegt dat die al lang ach­ter de rug is: ‘Bij de in­tre­de van Wa­ter­land werd be­paald dat het be­lang dat het fonds ging krij­gen af­han­ke­lijk was van de evo­lu­tie van de re­sul­ta­ten. En u weet dat re­sul­ta­ten op een ver­schil­len­de ma­nier kun­nen geïnter­pre­teerd wor­den… Maar we heb­ben daar al lang een com­pro­mis over be­reikt.’

Wa­ter­land stap­te in 2011 in Sarens en kocht aan­van­ke­lijk een be­lang van 16,00 % via twee ka­pi­taal­ver­ho­gin­gen, een­tje van 50 mil­joen euro en een van 25 mil­joen euro. En­ke­le maan­den ge­le­den kocht het in­ves­te­rings­fonds be­staan­de aan­de­len bij en klom zijn par­ti­ci­pa­tie tot 22,00 %. De res­te­ren­de aan­de­len (78%) zit­ten in de han­den van vijf leden van de fa­mi­lie Sarens.

SEPHIHA, M. Sarens hijst 125 mil­joen aan boord. De Tijd, 2014-01-29, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo