Vlaanderen wiedt in wirwar van kortingen aan werkgevers

Van de 36 maat­re­ge­len om zwak­ke­re groe­pen aan een baan te hel­pen houdt de Vlaam­se re­ge­ring er drie over. ‘Er moesten dui­de­lij­ke keu­zes ge­maakt wor­den.’

De Vlaam­se re­ge­ring heeft gis­te­ren groen licht ge­ge­ven voor een ver­een­vou­di­ging van het doel­groe­pen­be­leid. Dat be­leid maakt werk­zoe­ken­den die moei­lijk een baan vin­den goed­ko­per voor de werk­ge­vers. Het pro­bleem van het hui­di­ge be­leid is de com­plexi­teit: er be­staan liefst 36 fe­de­ra­le en Vlaam­se maat­re­ge­len. Nu Vlaan­de­ren daar door de zesde staats­her­vor­min­gen vol­le­di­ge zeg­gen­schap over krijgt, snoeit mi­nis­ter van Werk Phi­lip­pe Muy­ters (N-VA) in het bos van loon­kos­ten­kor­tin­gen.

Vanaf 1 ja­nu­a­ri 2016 blij­ven slechts drie doel­groe­pen over: jon­ge­ren, 55-plus­sers en ar­beids­ge­han­di­cap­ten. Om hen aan het werk te krij­gen, trekt Vlaan­de­ren jaar­lijks 900 mil­joen euro uit. De be­slis­sing van de Vlaam­se re­ge­ring ligt in lijn met wat de vak­bon­den en de werk­ge­vers­or­ga­ni­sa­ties woens­dag heb­ben af­ge­spro­ken.

Jon­ge­ren

Werk­ge­vers die een werk­lo­ze jon­ge­re van maxi­maal 24 jaar aan­ne­men, kun­nen een kor­ting krij­gen op de bij­dra­ge die ze aan de so­ci­a­le ze­ker­heid be­ta­len. Dat is het geval als de jon­ge­re geen di­plo­ma hoger on­der­wijs op zak heeft en min­der dan 2.300 euro bruto per maand ver­dient.

Werk­ge­vers kun­nen de kor­ting drie jaar lang op­strij­ken. In het eer­ste jaar kan die tot 1.150 euro per kwar­taal be­dra­gen. In het twee­de jaar daalt dat naar maxi­maal 1.000 euro per kwar­taal, in het derde jaar naar 400 euro. De Vlaam­se re­ge­ring schat dat zo’n 80.000 jon­ge­ren onder die voor­waar­den val­len, waar­door de maat­re­gel jaar­lijks 220 mil­joen euro zal kos­ten. De re­ge­ling geldt zowel voor de privésec­tor als voor de so­ci­al pro­fit.

Ou­de­ren

Ook werk­ge­vers die 55-plus­sers aan­wer­ven, krij­gen een kor­ting op hun so­ci­a­le­ze­ker­heids­bij­dra­gen. De groot­te hangt af van de leef­tijd en het loon van de werk­ne­mer. Wie een 55- tot 59-ja­ri­ge aan­neemt, krijgt in de eer­ste twee jaar een kor­ting van maxi­maal 1.150 euro per kwar­taal. Vanaf het derde jaar valt die terug naar maxi­maal 600 euro. Bij 60-plus­sers be­draagt de kor­ting maxi­maal 1.500 euro per kwar­taal in de eer­ste twee jaar en 1.150 euro per kwar­taal vanaf het derde jaar.

Om aan­spraak te maken op de kor­ting mag de werk­ne­mer maxi­maal 4.500 euro bruto per maand ver­die­nen. De re­ge­ling geldt voor werk­ne­mers in de privésec­tor, maar ook voor een deel van de so­ci­al pro­fit, zoals het on­der­wijs, de be­jaar­den- en de ge­han­di­cap­ten­zorg. Het grote ver­schil met de hui­di­ge re­ge­ling is dat de steun voor 50- tot 55-ja­ri­gen weg­valt. De kost­prijs van de kor­ting voor ou­de­re werk­ne­mers wordt op 272 mil­joen euro per jaar ge­schat.

Ar­beids­ge­han­di­cap­ten

Werk­ge­vers die ar­beids­ge­han­di­cap­ten aan­ne­men, kun­nen nog steeds een be­roep doen op een Vlaam­se On­der­steu­nings­pre­mie (VOP). In het eer­ste jaar be­draagt de pre­mie 40,00 % van het loon, dat be­grensd is op zo’n 3.000 euro bruto. In het twee­de jaar is dat 30,00 %, vanaf het derde jaar tot het vijf­de jaar is dat 20 pro­cent. Ver­ho­gin­gen én ver­len­gin­gen zijn on­der­han­del­baar. De Vlaam­se re­ge­ring heeft be­slist dat ook wie psy­cho­so­ci­a­le pro­ble­men heeft onder de re­ge­ling kan val­len. De maat­re­gel kost zo’n 80 mil­joen euro per jaar.

An­de­re maat­re­ge­len

Ook de kor­tin­gen voor het huis­per­so­neel, kun­ste­naars, ont­haal­ou­ders en werk­ne­mers in de scheep­vaart en in bag­ger­wer­ken blij­ven be­staan. Voorts komen er extra on­der­steu­nings­maat­re­ge­len waar­bij de focus op op­lei­ding ligt en waar­voor 220 mil­joen euro ter be­schik­king is.

Be­staan­de op­lei­dings­stel­sels, zoals de suc­ces­vol­le in­di­vi­du­e­le be­roeps­op­lei­ding (IBO) en het duaal leren, wor­den in het stel­sel geïnte­greerd. De Vlaam­se re­ge­ring heeft al een prin­ci­pi­eel ak­koord ge­slo­ten over de her­vor­ming van het leren op de werk­vloer. Tegen eind maart moet er een ak­koord over het hele plaat­je – een heus ba­nen­plan – op tafel lig­gen.

D’HOORE, J. Vlaanderen wiedt in wirwar van kortingen aan werkgevers. De Tijd, 2015-01-24, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo