mens en samenleving logo

Hoe wil de ECB donderdag onze economie redden?

ecb

1. Wat is het pro­bleem?

De in­fla­tie in de eu­ro­zo­ne is te laag. De index van con­sump­tie­prij­zen daal­de in de­cem­ber 2014 met 0,20 % te­gen­over de­cem­ber 2013. De Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) streeft naar een stij­ging van de con­sump­tie­prij­zen met ‘min­der dan maar dicht bij 2 %.’ Ze pro­beert ook de eco­no­mi­sche groei en job­cre­a­tie te sti­mu­le­ren, op voor­waar­de dat dat de in­fla­tie­doel­stel­ling niet in het ge­drang brengt.

Ne­ga­tie­ve in­fla­tie houdt twee be­lang­rij­ke ri­si­co’s in. In de eer­ste plaats be­moei­lijkt ze schuld­af­bouw, omdat ook de in­ko­mens niet of nau­we­lijks toe­ne­men. Dat is voor­al een pro­bleem voor de lan­den van Zuid-Eu­ro­pa, die wor­ste­len met een hoge over­heids­schuld en in som­mi­ge ge­val­len ook met een hoge schuld van de privésec­tor.

Voorts kan een lange pe­ri­o­de van te lage in­fla­tie tot ge­volg heb­ben dat de in­fla­tie­ver­wach­tin­gen dalen en dat ge­zin­nen en be­drij­ven hun ge­drag aan­pas­sen. Er is een ri­si­co dat ge­zin­nen aan­ko­pen uit­stel­len als ze ver­wach­ten dat pro­duc­ten mor­gen goed­ko­per zul­len zijn dan van­daag. Dat zou een ne­ga­tie­ve in­vloed heb­ben op de eco­no­mi­sche groei.

De ECB nam al ver­schei­de­ne maat­re­ge­len om de in­fla­tie op te krik­ken. Ze ver­laag­de haar ba­sis­ren­te naar na­ge­noeg nul pro­cent. De cen­tra­le bank lan­ceer­de ook zo­ge­naam­de niet-con­ven­ti­o­ne­le maat­re­ge­len. Ze leent voor een lan­ger dan nor­ma­le pe­ri­o­de geld aan de ban­ken en koopt bank­obli­ga­ties met on­der­pand en her­ver­pak­te kre­die­ten. Die geld­in­jec­tie in de eco­no­mie moet de kre­diet­ver­le­ning van de ban­ken aan ge­zin­nen en on­der­ne­min­gen sti­mu­le­ren en de eco­no­mi­sche groei en in­fla­tie op­krik­ken.

Maar dat soe­pe­le mo­ne­tair be­leid heeft tot dus­ver niet het ge­wens­te re­sul­taat op­ge­le­verd. De in­fla­tie blijft te laag, niet al­leen door de forse da­ling van de olie­prij­zen. Ook de zwak­ke eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit speelt een rol.

De mas­sa­le geld­cre­a­tie sij­pelt on­vol­doen­de door naar de reële eco­no­mie. De ban­ken zeg­gen dat de vraag naar kre­die­ten laag is. Be­drij­ven in­ves­te­ren wei­nig omdat ze som­ber zijn over de eco­no­mi­sche voor­uit­zich­ten. Maar de ban­ken heb­ben ook hun kre­diet­voor­waar­den aan­ge­scherpt. Dat is onder meer een ge­volg van de stren­ge­re re­gel­ge­ving.

2. Wat kan de ECB don­der­dag nog meer doen?

De Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) kon­digt don­der­dag wel­licht een aan­koop van staats­obli­ga­ties aan. De hui­di­ge maat­re­ge­len vol­staan im­mers niet om de in­fla­tie vol­doen­de op te krik­ken.

In nor­ma­le om­stan­dig­he­den pro­beert de ECB haar in­fla­tie­doel­stel­ling te be­rei­ken door de rente te ver­la­gen of te ver­ho­gen. Een ren­te­ver­la­ging sti­mu­leert de eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit. Spa­ren is min­der aan­trek­ke­lijk en daar­om zijn ge­zin­nen ge­neigd meer geld uit te geven. De lage rente heeft ook een po­si­tie­ve in­vloed op de be­drijfs­in­ves­te­rin­gen. Een ho­ge­re groei leidt tot meer in­fla­tie.

Maar aan­ge­zien de ba­sis­ren­te van de ECB amper 0,05 % be­draagt, kan ze de rente bijna niet meer ver­la­gen. Daar­om ge­bruikt de ECB een ander in­stru­ment: QE of quan­ti­ta­ti­ve ea­sing. QE wil zeg­gen een ver­soe­pe­ling (ea­sing) van het mo­ne­tair be­leid door de geld­hoe­veel­heid (quan­ti­ta­ti­ve) te ver­ho­gen. Dat nieu­we geld wordt recht­streeks in de eco­no­mie ge­pompt.

De ECB en de na­ti­o­na­le cen­tra­le ban­ken zijn de enige in­stel­lin­gen van de eu­ro­zo­ne die uit het niets geld kun­nen creëren. Dat wil niet zeg­gen dat zij meer bank­bil­jet­ten druk­ken. De ECB creëert geld om meer geld te lenen aan de ban­ken of ac­ti­va aan te kopen. Ze koopt al bank­obli­ga­ties met on­der­pand en her­ver­pak­te kre­die­ten. Frank­furt hoop­te met al die maat­re­ge­len 1.000 mil­jard euro extra in de eco­no­mie te pom­pen, maar dat zal wel­licht niet luk­ken.

Daar­om over­weegt de ECB ook staats­obli­ga­ties aan te kopen. Eco­no­men spre­ken van de grote ba­zoo­ka omdat ze met de aan­koop van over­heids­pa­pier gro­te­re be­dra­gen in de eco­no­mie kan pom­pen. Een aan­koop van staats­obli­ga­ties moet de koers van die obli­ga­ties doen stij­gen en daar­door de rente doen dalen. Een la­ge­re rente op staats­obli­ga­ties doet nor­maal ook veel an­de­re ren­te­ta­rie­ven dalen.

Maar een aan­koop van staats­obli­ga­ties door de ECB is om­stre­den, voor­al in Duits­land. Cri­ti­ci vre­zen dat een aan­koop van staats­obli­ga­ties de be­gro­tings­dis­ci­pli­ne en eco­no­mi­sche her­vor­min­gen zal af­zwak­ken. WV

3. Waar­om is de rol van uw bank zo be­lang­rijk?

De staats­obli­ga­ties die de ECB wel­licht zal aan­ko­pen, zit­ten nu onder meer bij de ban­ken. De be­doe­ling is dat zij het geld dat ze voor hun pa­pier ont­van­gen in de eco­no­mie pom­pen door kre­die­ten te ver­strek­ken. De ban­ken kun­nen even­wel nu al spot­goed­koop geld lenen bij de ECB en die cen­ten uit­le­nen, maar voor­lo­pig doen ze dat niet mas­saal omdat de vraag naar kre­die­ten ach­ter­blijft. In sep­tem­ber en de­cem­ber vorig jaar kon­den de Eu­ro­pe­se ban­ken 400 mil­jard euro aan le­nin­gen op­ne­men bij de ECB, maar uit­ein­de­lijk klop­ten ze slechts voor 212,4 mil­jard euro aan bij voor­zit­ter Mario Drag­hi & co.

Voor­al over­he­den en be­drij­ven in­ves­te­ren te wei­nig. Uit cij­fers van de ban­ken­fe­de­ra­tie Fe­bel­fin blijkt dat de aan­vra­gen voor in­ves­te­rings­kre­die­ten in het derde kwar­taal van vorig jaar sta­biel ble­ven, ter­wijl het aan­tal ver­strek­te kre­die­ten licht­jes zakte. ‘In Eu­ro­pa staan de over­heids­in­ves­te­rin­gen bij­voor­beeld op 79,00 % van het ni­veau van begin 2008, voor de pri­va­te in­ves­te­rin­gen is dat 83,00 %’, weet KBC-eco­noom Koen De Leus. Dat ge­brek aan in­ves­te­rin­gen maakt dat de om­vang van de eco­no­mie in de eu­ro­zo­ne eind 2014 nog al­tijd 2,50 % onder het ni­veau van begin 2008 lag. ‘Zon­der re­ke­ning te hou­den met de in­ves­te­rin­gen staat het reële bruto bin­nen­lands pro­duct 4,00 % boven het ni­veau van begin 2008. Het zijn de in­ves­te­rin­gen die het ’em dus doen.’ Of niet doen.

‘Bo­ven­dien zijn de re­gels voor de ban­ken na de cri­sis veel stren­ger ge­wor­den, waar­door ze niet al­tijd de mo­ge­lijk­heid heb­ben om meer geld uit te lenen’, zegt Peter Van­den Houte, hoofd­econoom van ING België.

Dat be­te­kent even­wel niet dat het ver­der open­draai­en van de geld­kraan op­nieuw een maat voor niets zal zijn. De ECB koopt niet al­leen bij de ban­ken staats­pa­pier op. Ook pen­si­oen­fond­sen en an­de­re (grote) be­leg­gers hou­den over­heids­obli­ga­ties aan. Het geld dat zij voor hun obli­ga­ties krij­gen, zul­len ze wel­licht in an­de­re ac­ti­va ste­ken, zoals aan­de­len of be­drijfs­obli­ga­ties. Die in­jec­ties kun­nen de fi­nan­ciële mark­ten een duw­tje in de rug geven en zo bij­dra­gen aan een po­si­tie­ver in­ves­te­rings­kli­maat. Een ver­trou­wens­boost geven, zeg maar, om zo de in­ves­te­rin­gen aan te wak­ke­ren en de eco­no­mie te sti­mu­le­ren.

4. En hoe pro­fi­teert de eco­no­mie, dus ook u, daar­van?

Als de ECB obli­ga­ties op­koopt, moet nor­maal de rente ver­der dalen. Dat maakt vast­ren­ten­de be­leg­gin­gen nog min­der in­te­res­sant. Uw spaar­boek­je, kas­bon en ter­mijn­re­ke­ning zul­len dus wel­licht nog min­der op­bren­gen. Ook wie obli­ga­ties koopt, zal het met een la­ge­re op­brengst moe­ten doen. Maar bij ver­de­re ren­te­da­lin­gen stijgt de waar­de van een obli­ga­tie wel. Le­nin­gen, bij­voor­beeld woon- en in­ves­te­rings­kre­die­ten, wor­den dan weer goed­ko­per. Door de be­perk­te kre­diet­aan­vra­gen – zeker wat in­ves­te­rings­kre­die­ten be­treft – valt even­wel af te wach­ten of het open­draai­en van de geld­kraan daar een po­si­tief ef­fect kan ge­ne­re­ren.

Met haar ba­zoo­ka wil de ECB de euro ook ver­zwak­ken. Door een la­ge­re rente brengt die euro im­mers min­der op. Een goed­ko­pe­re een­heids­munt is wel goed nieuws voor de Eu­ro­pe­se be­drij­ven die hun pro­duc­ten ex­por­te­ren naar het bui­ten­land, omdat die dan min­der duur wor­den. Als de ex­port ver­der kan aan­trek­ken, is dat po­si­tief voor de eco­no­mi­sche groei.

De con­su­ment zal min­der blij zijn met die zwak­ke­re euro. Daar­door wor­den va­kan­ties bui­ten de eu­ro­zo­ne im­mers duur­der. Maar als de eco­no­mie aan­trekt, kun­nen be­drij­ven weer meer men­sen aan­wer­ven en dus jobs creëren. Be­hal­ve job­cre­a­tie biedt een ste­vi­ge­re eco­no­mie ook meer job­ze­ker­heid.

Ook de aan­de­len­mark­ten kun­nen pro­fi­te­ren van het op­ko­pen van staats­obli­ga­ties. ‘De vraag is even­wel hoe groot dat ef­fect zal zijn’, stelt Peter Van­den Houte, de hoofd­econoom van ING België. ‘Die vraag geldt ook voor de im­pact op de euro en de rente. De fi­nan­ciële mark­ten heb­ben de voor­bije weken al ge­an­ti­ci­peerd op de obli­ga­tie­aan­ko­pen, waar­door het nieuws al ge­deel­te­lijk in de koer­sen ver­vat zit. Veel zal af­han­gen van de bood­schap die de Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank don­der­dag brengt. Zal ze een spe­ci­fiek be­drag noe­men – waar­bij de kans be­staat dat de mark­ten dat te laag vin­den – of gaat ze voor een krach­ti­ger al­ter­na­tief door te zeg­gen dat ze zo­veel zal kopen als nodig is?’

Af­wach­ten wat ECB-voor­zit­ter Drag­hi uit zijn hoed to­vert.

VERVENNE, W. Hoe wil de ECB donderdag onze economie redden? De Tijd, 2015-01-20, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers