Kris Peeters wil strengere controles op prijzen hoorapparaten

De vraag van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) om meer openheid rond de prijs van hoorapparaten komt er na een uitgebreide studie van het Prijzenobservatorium van de FOD Economie, nog besteld door zijn voorganger Johan Vande Lanotte (SP.A). Aanleiding tot de studie was de forse stijging van het aantal hoorapparaten dat in ons land wordt verkocht, onder meer als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. Er was bovendien het vermoeden dat de toestellen in ons land duurder waren dan elders.

Hoorapparaten blijken inderdaad erg duur: gemiddeld zo’n 1 646 euro per toestel (en het merendeel van de mensen heeft twee apparaten nodig). Het ziekenfonds komt voor 657 euro tussenbeide, wat betekent dat een patiënt per apparaatje zo’n 1 000 euro uit eigen zak betaalt. Peeters vraagt tegelijk ook meer prijstransparantie van de sector, die door zes spelers wordt gedomineerd. Om de prijzen van hoorapparaten onder controle te houden, zal Peeters onder andere streng toezien op de nieuwe maximumprijzen voor hoortoestellen, die binnenkort door de overheid worden vastgelegd.

Dat hoorapparaten in ons land fors meer kosten dan in de buurlanden, is volgens het Prijzenobservatorium moeilijk te berekenen.

Kris Peeters wil strengere controles op prijzen hoorapparaten. De Standaard, 2014-12-29, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo