Russische consument moet tien procent dieper in de buidel tasten

De consumentenprijzen in Rusland zijn sinds begin dit jaar met meer dan tien procent gestegen. De stijging werd recentelijk gestuwd door de instorting van de roebel. Dat blijkt uit officiële statistieken die woensdag gepubliceerd werden door het statistiekbureau Rosstat. De vereniging van reisaanbieders in Rusland heeft ook laten weten dat er tot de helft minder Russische toeristen naar het buitenland reizen.

In de week van 16 tot 22 december, waarin de Russische munt een historische duik nam, stegen de consumentenprijzen met 0,90 % ten opzichte van de voorgaande week. Ten opzichte van 1 januari bedraagt de stijging van de consumentenprijzen 10,40 %, of meer dan de raming van 10,00 % die de Russische centrale bank begin deze maand gegeven had voor heel 2014.

De inflatie, die in 2013 vertraagd was tot 6,50 %, ging opnieuw sterk de hoogte in dit jaar, dat gekenmerkt werd door de crisis in Oekraïne en de Westerse sancties tegen Moskou.

Prijsstijgingen voor geïmporteerde producten

De daling van de roebel zorgde al voor grote prijsstijgingen voor geïmporteerde producten, die erg populair zijn bij de middenklasse in de grote steden. Zo zijn er bijvoorbeeld in Moskou prijsstijgingen van 20,00 % tot 50,00 % vastgesteld voor elektronische producten.

Maar ook de armere gezinnen worden getroffen door de prijsimpact op voedingsproducten die ingevoerd worden uit Europa en de VS. Zo werd volgens Rosstat vis 20,50 % duurder, kaas 28,40 %, rundsvlees 10,50 %, varkensvlees 26,70 %, appelen 22,30 % en kool 44,00 %.

De Russische centrale bank gaat er voorlopig van uit dat de inflatie begin 2015 zal pieken op 11,50 %, maar met de schok van vorige week schatten heel wat economen dat die piek kan oplopen tot 15,00 % à 20,00 %.

Tot helft minder Russische toeristen naar buitenland

De roebel-crisis heeft er eveneens voor gezorg dat er fors minder Russen voor hun vakantie naar het buitenland trekken. Het aantal van die toeristen is dit jaar met 40,00 % tot 50,00 % afgenomen ten opzichte van 2013. Dat heeft de directrice van de vereniging van reisaanbieders in Rusland, Maja Lomidse, woensdag in Moskou gezegd.

Reden voor de terugval zijn het mindere vertrouwen in de economie en de dalende koopkracht, terwijl de roebel ten opzichte van de Westerse munteenheden zwaar aan waarde ingeboet heeft. Volgens Lomidse spelen echter ook ‘factoren van buitenlandpolitiek’ een rol.

Veel Russen zouden immers te kennen geven dat ze zich in het Westen, door de sancties tegen hun land na het conflict in Oekraïne, niet gewenst voelen. Dat heeft ondertussen tot grote faillissementen geleid bij de reisaanbieders in Rusland. De Russen gaan nog het liefst op reis naar Turkije en Egypte. In Europa zijn Griekenland en Spanje bij de Russen het populairst als toeristische bestemming.

Russische bedrijven bijgestaan door centrale bank

De centrale bank kondigde woensdag ook aan bereid te zijn om Russische bedrijven bij te staan als ze moeite hebben om hun buitenlandse schulden te voldoen. Grote Russische exporteurs kunnen euro’s en dollars lenen bij de centrale bank om aan hun buitenlandse verplichtingen te kunnen voldoen.

De Russische staat geeft daarmee min of meer een garantie op de schulden, die de afgelopen tijd hard zijn opgelopen door de forse daling van de roebel ten opzichte van de dollar en de euro.

Russische consument moet tien procent dieper in de buidel tasten.  www.standaard.be, 2014-12-24. Geraadpleegd op 2014-12-26 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo