Loonhandicap daalt fors

De loonkostenhandicap van de Belgische bedrijven is dankzij de regering-Di Rupo gedaald tot 2,9 procent. Het sterkt de vakbonden in hun geloof dat er marge is voor loonstijgingen.

Vakbonden en werkgeversfederaties zijn het opvallend eens dat de Belgische loonhandicap in het voorbije jaar beduidend kleiner is geworden. Ze gaven gisteren groen licht voor het jaarlijkse loonrapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), waarin de afname van die loonhandicap becijferd staat.
‘De maatregelen van de regering-Di Rupo hebben de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven gevoelig verbeterd’
De CRB vergelijkt de loonevolutie in België met de loontrends in Duitsland, Nederland en Frankrijk, onze drie belangrijkste handelspartners.
Een jaar geleden werd het verschil in loonkosten met de buurlanden nog op 3,80 % becijferd. Drie jaar geleden, bij het aantreden van de federale regering-Di Rupo, was dat zelfs nog 4,80 %.
Bij bonden en werkgevers klinkt het eensgezind dat de verbeterde situatie het gevolg is van het beleid van de regering-Di Rupo.
‘De cocktail aan maatregelen van de vorige regering – loonblokkering, een slimme indexaanpassing en lastenverlagingen – heeft de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven gevoelig verbeterd’, zegt VBO-topman Pieter Timmermans. Dat is opmerkelijk, want heel wat ondernemers hebben in de voorbije jaren het ‘marxistische’ beleid van Di Rupo verketterd.
Ook voor het ACV – ‘de loonkostenbeheersing van de vorige regering heeft effect gehad’, heet het – gaat het om een verrassende bekentenis. De vakbonden hebben begin 2012 nog actie gevoerd tegen de opgelegde loonmatiging.

RASKING, J. Loonhandicap daalt fors. De Standaard, 2014-12-23, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo