Ondernemers als engeltjes

Marc Coucke gaat de 600 miljoen euro van de verkoop van zijn Omega Pharma herinvesteren, in eerste instantie in bestaande bedrijfjes met potentieel. En Coucke is lang niet de enige.
Ondernemers met veel geld die andere ondernemers helpen. Het systeem is zo oud als de straat. Ook Marc Coucke, die onlangs zijn bedrijf Omega Pharma verkocht aan het Amerikaanse Perrigo, gaat de 600 miljoen euro op die manier herinvesteren. Coucke gaat zijn vennootschappen Alychlo en Mylecke omvormen tot investeringsvehikels en in Merelbeke zes tot tien mensen aanwerven die de juiste investeringen gaan opsporen, zei hij dit weekend in De Tijd.
In Vlaanderen is het bekendste netwerk van ondernemers die hun centen in andere bedrijven investeren het Business Angel Network Vlaanderen (BAN Vlaanderen). Uit het jongste jaarrapport van BAN Vlaanderen blijkt dat ze met 225 zijn. Business angels, letterlijk ondernemersengeltjes, werden ze gedoopt. Het concept komt overgewaaid uit de Angelsaksische cultuur.
En via BAN Vlaanderen zijn er dus 225 soortgelijke Marc Couckes. Er zijn meer business angels in Vlaanderen, maar BAN Vlaanderen is het enige serieuze netwerk, en daaruit kun je de trend aflezen: bij hun start in 2001 waren ze met 90. Hun aantal is dus fors toegenomen, net als hun portefeuille. Terwijl ze vroeger rond de 100 000 euro investeerden, ligt het gemiddelde investeringsbedrag nu op zo’n 150 000 euro per business angel. Al zijn er ook ondernemers die veel hoger mikken qua bedragen. Ze werken veelal via fondsen, waarbij ze in groep geld samenbrengen, dat dan in verschillende bedrijven wordt geïnvesteerd. Vaak bekende namen, al lopen ze daar niet allemaal mee te koop.

Jurgen Ingels (ex-Clear2Pay)

De jongste telg aan het business- angelsfirmament. Jurgen Ingels ging na de verkoop van zijn betalingsbedrijf Clear2Pay aan het Amerikaanse FIS niet op zijn lauweren rusten. Hij startte meteen twee nieuwe investeringsfondsen op: Volta Ventures en Smartfin Capital. Ingels wist 77 miljoen euro op te halen voor die twee fondsen.

42 miljoen euro is gereserveerd voor Volta Ventures, een technologiefonds dat daarvoor geld ging halen bij onder meer Peter Hinssen (Across), Jan Vorstermans (ex-Telenet), Jonas Dhaenens (Combell), Dries Buytaert (Acquia, Drupal), en Eric Van Zele (Barco). Smartfin Capital, dat wil investeren in groeibedrijven in financiële technologie, heeft nu zowat 35 miljoen euro opgehaald.

Philippe Vlerick (BIC Carpets, KBC)

Met Pentahold verzamelde Vlerick een rist ervaren en bekende ondernemers rond zich. Bij de oprichters waren onder meer Marc Saverys (Euronav), Filip Balcaen (ex-Balta), Paul Thiers (ex-Unilin) en de Luxemburger Edmond Müller (Les Moulins de Kleinbetten).

Saverys stapte intussen uit het fonds, maar zijn plaats werd meteen ingenomen door Theo Roussis (industriële groep Ravago). De vijf investeerders engageerden zich om samen zo’n 100 miljoen euro bijeen te brengen. Met hun fonds mikken ze op investeringen in veeleer industriële bedrijven.

Zo werd geïnvesteerd in het farmaceutisch bedrijf Ecuphar, en het metaalbedrijf Vergokan.

Wouter Vandenhaute (Woestijnvis)

De bekende televisiebaas is ook investeerder in bedrijven, via Hummingbird Ventures. Hummingbird is een van de schaarse Vlaamse fondsen die zich richten op startende technologiebedrijven, een uiterst risicovol segment. Vele fondsen investeren toch liever in meer mature bedrijven.

Behalve Vandenhaute hebben ook Jan De Clerck (tapijtgroep Domo), Paul Thiers (ex-Unilin), of Peter Opdebeeck (ex-Real Software) centen gestopt in het fonds. De managers die de investeringen begeleiden zijn Barend Van den Brande en Frank Maene, twee oudgedienden uit het investeringswereldje. Hummingbird heeft onder andere geïnvesteerd in de technologiebedrijven Engagor en Showpad.

DESMET, L. Ondernemers als engeltjes. De Morgen, 2014-12-22, 10.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo