Niemand ontsnapt aan de Big 10

De tien grootste voedingsbedrijven ter wereld bepalen wat u eet en hoe u leeft

De tien grootste voedingsbedrijven ter wereld bepalen zowat de volledige voedselbevoorrading van de planeet. En dus hebben ze een enorme impact op hoe we leven en werken. Samen produceren ze evenveel broeikasgassen als Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken samen.

De Britse ngo Oxfam omschrijft ze als de ‘Big 10′, de grootste voedselbedrijven waaraan geen enkele aardbewoner lijkt te ontsnappen. De meeste namen klinken ons bekend in de oren: Coca-Cola, Danone, Unilever, Kellogg’s, Mars en Nestlé.

Hun impact op het leefmilieu is groot. Samen zijn ze goed voor een koolstofuitstoot van 263,7 miljoen ton. Mocht deze groep bedrijven een land zijn, zou het op de lijst van ’s werelds grootste vervuilers de 25ste plaats bekleden. Hun negatieve invloed heeft vooral te maken met het feit dat de meeste van deze bedrijven gebruikmaken van vervuilende landbouwtechnieken.

Volgens Winnie Byanyami, directeur van Oxfam International, doen deze bedrijven veel te weinig om hun ecologische voetafdruk onder controle te brengen. “Te veel van deze voedselgiganten kruisen hun armen in de hoop dat anderen de klimaatverandering wel zullen oplossen. Nochtans genereren de Big 10 ruim een miljard dollar per dag waardoor ze de macht hebben om de mondiale voedselketen ingrijpend te veranderen.” Volgens Byanyami zijn de Big 10 perfect in staat om hun uitstoot tegen 2020 met 80 miljoen ton te verminderen.

Oxfam lanceerde een website waarop te volgen is in welke mate de grote voedingsbedrijven inzake klimaat, arbeidsvoorwaarden en vrouwenrechten hun verantwoordelijkheid nemen. Daaruit blijkt dat onder andere Coca-Cola en Oxfam de afgelopen maanden behoorlijke inspanningen deden om hun negatieve impact te beperken. Zo krijgt Coca-Cola van Oxfam een zes op tien. De drankgigant boekte onder andere vooruitgang op het vlak van landrechten, vrouwenrechten en klimaat. Nestlé doet het dan weer goed wat klimaatverandering, verantwoord watergebruik en transparantie betreft.

De meerderheid van de Big 10 blijft het erg slecht doen en – erger nog – hun managers zijn niet bereid om hun gedrag te veranderen. PepsiCo presteert slecht qua arbeids- en vrouwenrechten. Mars – dat ook Uncle Ben’s produceert – staat nog lager in de ranking en dat heeft veel te maken met onvoldoendes voor water-en landbeleid.

Opvallend is wel dat de grootste voedselbedrijven zélf steeds meer geconfronteerd worden met de gevolgen van hun slecht klimaatbeleid. Zo verliest Unilever meer dan 400 miljoen dollar per jaar ten gevolge van extreme weeromstandigheden. Stormen, overstromingen en droogtes zorgden er ook voor dat General Mills tijdens de eerste drie maanden van 2014 maar liefst 62 productiedagen verloor.

VIDAL, K. Niemand ontsnapt aan de Big 10. De Morgen, 2014-12-18, 13

De website van Oxfam

big10

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo