mens en samenleving logo

Strengere quota treffen Belgische vissers

De Bel­gi­sche vis­sers mogen vol­gend jaar tot 28 pro­cent min­der tong op­ha­len. Dat is de con­clu­sie van de Eu­ro­pe­se Raad met de mi­nis­ters van Vis­se­rij waar­aan Vlaams mi­nis­ter Joke Schau­vlie­ge (CD&V) deel­nam. Voor de Bel­gi­sche vis­sers be­te­kent de zo­veel­ste da­ling van de tong-quo­ta op­nieuw een te­gen­val­ler. Van de vis­soor­ten is tong in België de be­lang­rijk­ste met een omzet van 27,7 mil­joen euro vorig jaar, goed voor 35,00 % van de to­ta­le vis­se­rij­in­kom­sten.

Toch had­den de vis­se­rij­quo­ta nog stren­ger ge­kund. De Eu­ro­pe­se Com­mis­sie sug­ge­reer­de om 60,00 % min­der op te halen in het Ka­naal en 3,00 % min­der in de Kel­ti­sche Zee. Na on­der­han­de­lin­gen kon dat wor­den te­rug­ge­bracht tot res­pec­tie­ve­lijk 28,00 % en 15,00 %. Als com­pen­sa­tie zal wor­den ge­vist met gro­te­re mazen, waar­door de jonge vis­sen ont­snap­pen, en zal er niet meer wor­den ge­vist in broed­ge­bie­den. Vol­gens Schau­vlie­ge is daar­mee een beter even­wicht be­reikt tus­sen de eco­no­mi­sche be­lan­gen van de vis­se­rij en het duur­zaam be­heer van het vis­be­stand.

De re­sul­ta­ten van de on­der­han­de­lin­gen van de Eu­ro­pe­se mi­nis­ters van Vis­se­rij over de nieu­we vangst­quo­ta stui­ten de sec­tor tegen de borst. ‘Het ont­bre­ken van be­lang­rij­ke ge­ge­vens heb­ben ge­leid tot au­to­ma­ti­sche quo­ta­ver­min­de­rin­gen’, zegt Emiel Brou­ckaert, de di­rec­teur van de Re­ders­cen­tra­le. ‘Een be­leid dat vis­sers be­perkt in de mo­ge­lijk­heid om een ren­da­bel be­drijf uit te baten, is moei­lijk aan­vaard­baar.’

Voor de vis­sers was er ook wat goed nieuws te rapen, de quota op ka­bel­jauw in de Noord­zee stij­gen met 5,00 %, pla­dijs zelfs met 15,00 %. Van rog mag vol­gend jaar even veel wor­den op­ge­haald en van schol 10,00 % min­der.

STEEL, T. Strengere quota treffen Belgische vissers. De Tijd, 2014-12-18, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers