mens en samenleving logo

Belgische chips van Melexis maken opmars in auto’s

 

Hoeveel bedrijven kunnen zeggen dat de omzet 20 procent stijgt en de winst nog meer? Melexis, wiens chips en sensoren gebruikt worden om auto’s veiliger te maken en om de airco te regelen, trekt zijn winstprognose voor de derde keer dit jaar op.

Melexis, gespecialiseerd in chips en sensoren voor de automobielindustrie, heeft in het derde kwartaal de analistenverwachtingen ruim geklopt. Het vierde kwartaal zal evenwel heel wat minder zijn. Het management houdt rekening met een lage eencijferige omzetdaling (minder dan 5 procent dus, red.). ‘We verwachten zoals vaak dat klanten hun voorraden tegen het eindejaar aanpassen. Maar we blijven wel overtuigd van de onderliggende vraag’, klinkt het.

De winstprognose gaat voor de derde keer dit jaar de hoogte in, dankzij een sterk derde kwartaal. De omzet ging daarbij met 21 procent omhoog, de bedrijfswinst met 49 procent en de nettowinst met 65 procent.

De nieuwe prognoses houden rekening met de versterking van de dollar van de voorbije maanden. Melexis ging voor dit jaar uit van een omzetstijging tussen 17 en 20 procent. De groei wordt opwaarts bijgesteld naar de bovenkant van die vork. De bedrijfswinstmarge zal hoger zijn dan 26 procent, in plaats van de eerder voorziene 25 procent.

De sensoren van Melexis zitten zowat overal in de auto. Ze zitten in de afstandsbediening, ze meten hoe zwaar de inzittende is, ze meten de bandendruk, ze helpen de airco te regelen en ze zijn ook de voelsprieten die de auto veilig door het verkeer helpen te laveren. Zo waarschuwen ze wanneer de auto afwijkt van de rijstrook, regelen ze de cruise control en detecteren ze personen en voorwerpen in de blinde hoek van de chauffeur. Ze spelen ook een steeds grotere rol in de motor, zoals bij de water- en brandstofpomp, de koelventilator en bij de meting van de druk van remvloeistof, brandstof en olie.

Volgens KBCS-analist Guy Sips zit Melexis gebeiteld in een stijgende markt. ‘We gaan nog steeds uit van een groeiende automarkt wereldwijd, vooral dankzij China en India. En het belang van chips in auto’s zal voort stijgen. In elke auto zit nu gemiddeld voor 326 dollar aan chips. Tegen 2017 wordt dat 348 dollar.’

DE SCHAMPHELAERE, J. Belgische chips van Melexis maken opmars in auto’s. De Tijd, 2014-10-23, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers