mens en samenleving logo

Toename welvaart is geen automatisme

Is ons geluk op? Valt de motor stil die de wel­vaart in Vlaan­de­ren de voor­bije de­cen­nia al­maar hoger heeft ge­stuwd? We mogen er niet van uit­gaan dat het al­le­maal wel zal mee­val­len.

Veel Vla­min­gen den­ken dat de vol­gen­de ge­ne­ra­tie of ge­ne­ra­ties min­der goed af zul­len zijn, of dat de wel­vaart in Vlaan­de­ren in de toe­komst in elk geval min­der snel zal toe­ne­men dan vroe­ger. Dat pes­si­mis­me komt niet uit de lucht ge­val­len. Het vloeit voort uit de vele on­heil­spel­len­de be­rich­ten waar­mee we ge­con­fron­teerd wor­den: de zware eco­no­mi­sche cri­sis, de ge­wa­pen­de con­flic­ten in het Mid­den-Oos­ten en Oekraïne, de ebo­la-epi­de­mie, de op hol ge­sla­gen na­tuur, de groei­en­de in­ko­mens­on­ge­lijk­heid, de be­spa­rings­maat­re­ge­len die we op­ge­legd krij­gen, en zo meer. Som­mi­ge eco­no­men stel­len een lang­du­ri­ge stag­na­tie in het voor­uit­zicht. Daar wordt een mens in­der­daad som­ber van.

We leven in een moei­lijk tijds­ge­wricht. Maar zulke moei­lij­ke tijds­ge­wrich­ten waren er in het ver­le­den ook. In de jaren 70, met hun olie­cri­sis, stag­fla­tie, hoge werk­loos­heid, be­drijfs­slui­tin­gen, hon­gers­nood, zure regen en een drei­gen­de atoom­oor­log was het ook som­ber­heid troef. Maar de we­reld is niet in die toe­stand blij­ven ste­ken. Hij heeft zich eruit ge­wor­steld. Tech­no­lo­gi­sche ont­wik­ke­lin­gen en de glo­ba­li­se­ring heb­ben de wel­vaarts­groei een nieu­we, ster­ke im­puls ge­ge­ven. Of kijk naar wat onze groot­ou­ders of over­groot­ou­ders heb­ben mee­ge­maakt: twee we­reld­oor­lo­gen en de Grote De­pres­sie. Dat heeft niet ver­hin­derd dat ze tij­dens hun leven hun wel­vaart sterk heb­ben zien toe­ne­men.

Het­zelf­de kan op­nieuw ge­beu­ren. Er kun­nen, uit on­ver­wach­te hoek, nieu­we mo­to­ren voor eco­no­mi­sche groei en wel­vaart op­dui­ken. Maar zeker is dat niet. Eco­no­mi­sche voor­uit­gang is geen ij­ze­ren wet. We mogen er niet van uit­gaan dat nieu­we wel­vaarts­groei er van­zelf komt. Te­ge­lijk moe­ten we be­sef­fen dat de mees­te Vla­min­gen het on­ge­loof­lijk goed heb­ben – in ver­ge­lij­king met vo­ri­ge ge­ne­ra­ties én in ver­ge­lij­king met heel wat men­sen in an­de­re regio’s – maar dat die be­voor­rech­te si­tu­a­tie niet voor eeu­wig en al­tijd ge­waar­borgd is.

Wat we niét moe­ten doen, is bij de pak­ken blij­ven zit­ten. Men­sen zijn in­ven­tief en cre­a­tief, ze heb­ben al vaak be­we­zen op­los­sin­gen te kun­nen vin­den voor on­mo­ge­lij­ke pro­ble­men. Het komt erop aan de uit­da­gin­gen onder ogen te zien, ons ge­drag aan te pas­sen als dat kan hel­pen om be­paal­de be­drei­gin­gen aan te pak­ken – de kli­maat­ver­an­de­ring bij­voor­beeld – en een stap terug te doen als het niet an­ders kan. Als we vre­zen dat onze kin­de­ren het min­der mak­ke­lijk en min­der goed zul­len heb­ben dan wij, kun­nen we hen mis­schien hel­pen door ons van­daag niet zo kramp­ach­tig en egoïstisch aan onze voor­de­len en ver­wor­ven­he­den vast te klam­pen.

Het be­leid moet ook ra­di­caal toe­komst­ge­richt zijn: we moe­ten alles doen wat we kun­nen opdat ook de vol­gen­de ge­ne­ra­ties de­zelf­de wel­vaarts­groei kun­nen ken­nen. Dáár moet de po­li­tie­ke dis­cus­sie over gaan, niet over din­gen die 70 jaar ge­le­den zijn ge­beurd.

MICHIELSEN, S. Toename welvaart is geen automatisme. De Tijd, 2014-10-18, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers