Olieprijs in vrije val door trage groei en prijzenslag in OPEC

De olie­prijs is ge­zakt naar zijn laag­ste peil in ruim twee jaar. Zor­gen over de we­reld­eco­no­mie en een con­cur­ren­tie­strijd tus­sen de OPEC-lan­den zijn de be­lang­rijk­ste oor­za­ken.

De prijs voor een vat Noord­zee Brent-olie is gis­te­ren onder 92 dol­lar ge­zakt, het laag­ste peil sinds juni 2012. De prijs voor het zwar­te goud ging 2,00 % lager. Min­der dan een maand ge­le­den dook de olie­prijs voor het eerst in ruim een jaar onder 100 dol­lar. Nu komt stil­aan de kaap van 90 dol­lar in zicht.

Woens­dag bleek dat zowel in de eu­ro­zo­ne als in de VS de in­du­striële ac­ti­vi­teit in sep­tem­ber tra­ger groei­de dan ver­wacht. Bo­ven­dien blijft de markt zich zor­gen maken over de groei­ver­tra­ging van de Chi­ne­se eco­no­mie. Kort­om, de we­reld­eco­no­mie blijft in haar ge­heel voor hoofd­bre­kens zor­gen, zodat ex­per­ten de voor­uit­zich­ten voor de vraag naar olie neer­waarts her­zien.

Maar voor­al de aan­bod­zij­de speelt een be­lang­rij­ke rol in de da­len­de olie­prijs. ‘Tra­di­ti­o­neel schroeft Sau­di-Ara­bië zijn pro­duc­tie terug als de olie­prijs daalt. Als groot­ste ex­por­teur zet­ten de Saudi’s zo nor­maal de toon voor de an­de­re leden van de Or­ga­ni­sa­tie van Olie-ex­por­te­ren­de lan­den (OPEC). Al­leen is dat tot nu niet ge­beurd’, ver­klaart Mis­win Ma­hesh, oliespe­ci­a­list bij de Brit­se bank­gi­gant Bar­clays.

De Sau­di-Ara­bi­sche na­ti­o­na­le ex­port­maat­schap­pij Aram­co kende woens­dag zelfs nog een ste­vi­ge kor­ting van 1 dol­lar per vat toe aan Azi­a­ti­sche klan­ten. Ook Eu­ro­pa en de VS kun­nen te­gen­woor­dig tegen een kor­ting van 40 dol­lar­cent olie tan­ken bij de sjeiks in Riyad. Ach­ter de scher­men van de OPEC te­kent zich zo steeds dui­de­lij­ker een ste­vi­ge prij­zen­slag af tus­sen de kar­tel­part­ners. Voor­al het markt­aan­deel in de ex­port naar de groei­lan­den lijkt de inzet van de strijd.

Vol­gens Ma­hesh zijn de bar­sten in het OPEC-club­je te wij­ten aan de struc­tu­re­le ver­an­de­rin­gen van de olie­markt. ‘In China staat de vraag naar olie op zijn laag­ste peil in 24 jaar. Door de tra­ge­re eco­no­mi­sche groei, maar ook door de maat­re­ge­len van Pe­king om de ver­vui­ling terug te drin­gen.’

Nog in­grij­pen­der zijn de ge­vol­gen van de scha­lie­olie­re­vo­lu­tie in de VS. Door het nieu­we pro­duc­tie­pro­ces is de groot­ste eco­no­mie van de we­reld fors min­der af­han­ke­lijk van olie uit het bui­ten­land. ‘Vroe­ger was de pro­duc­tie uit Afri­ka bijna uit­slui­tend be­stemd voor de VS. Van­daag moe­ten lan­den als Ni­ge­ria en An­go­la an­de­re af­zet­mark­ten zoe­ken.’

Ma­hesh voor­spelt dat de olie­prijs tot nipt onder 90 dol­lar kan zak­ken, maar daar­na uit­bo­demt. ‘90 dol­lar is echt wel een psy­cho­lo­gi­sche grens. Op dat mo­ment zal de OPEC zijn pro­duc­tie wel be­gin­nen bij­stel­len.’ Vol­gen­de maand ver­ga­dert de or­ga­ni­sa­tie in Wenen.

De da­len­de olie­prijs is ui­ter­aard een goede zaak voor de Eu­ro­pe­se eco­no­mie, maar de da­ling be­moei­lijkt wel de oe­fe­ning voor de Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank. De da­len­de ener­gie­prij­zen zijn een van de voor­naams­te oor­za­ken van de da­len­de in­fla­tie in de eu­ro­zo­ne.

VEKEMAN, J. Olieprijs in vrije val door trage groei en prijzenslag in OPEC. De Tijd, 2014-10-03, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo