Belgen bezitten meer dan 2.000 miljard

Het ver­mo­gen van de Bel­gi­sche ge­zin­nen, in­clu­sief vast­goed, is boven 2.000 mil­jard euro ge­ste­gen. Dat heeft De Tijd be­re­kend op basis van nieu­we cij­fers van de Na­ti­o­na­le Bank. Met 2.021 mil­jard euro is het ver­mo­gen van de ge­zin­nen bijna vijf keer zo groot als de over­heids­schuld, die 428 mil­jard euro be­draagt. De ge­mid­del­de Belg heeft een ver­mo­gen van ruim 180.000 euro. Maar de ene land­ge­noot is veel rij­ker dan de an­de­re: de 10 pro­cent rijk­ste ge­zin­nen be­zit­ten samen 44 pro­cent van het to­ta­le ge­zins­ver­mo­gen.

Het gro­ter dan ver­wach­te ver­mo­gen is te dan­ken aan een com­bi­na­tie van fac­to­ren. De Na­ti­o­na­le Bank heeft sinds kort be­te­re in­for­ma­tie over de par­ti­ci­pa­ties in vzw’s, zoals ver­e­ni­gin­gen en stich­tin­gen. De niet-beurs­ge­no­teer­de aan­de­len van de Bel­gen blij­ken ruim 30 mil­jard meer waard dan ver­wacht. Die mee­val­ler is gro­ter dan de neer­waart­se her­zie­ning van de beurs­ge­no­teer­de aan­de­len.

Voorts heb­ben de Bel­gen in het twee­de kwar­taal 10 mil­jard euro ge­spaard. Ze koch­ten voor bijna 5 mil­jard be­leg­gings­fond­sen. Dat is het groot­ste be­drag in negen jaar. Ten slot­te boek­ten de ge­zin­nen meer­waar­den op hun fond­sen en aan­de­len dank­zij de stij­ging van de beurs­koer­sen.

VERVENNE, W. Belgen bezitten meer dan 2.000 miljard. De Tijd, 2014-10-14, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo