Bijna een vijfde minder faillissementen tijdens zomer

In juli en au­gus­tus gin­gen in ons land 1.129 be­drij­ven fail­liet. Dat is 18 pro­cent min­der dan in de­zelf­de pe­ri­o­de vorig jaar. Dat blijkt uit een pers­be­richt van Gray­don, een spe­ci­a­list in eco­no­mi­sche in­for­ma­tie.

Over de eer­ste acht maan­den is het aan­tal fail­lis­se­men­ten met 6,30 % af­ge­no­men: van 7.568 naar 7.093. Met uit­zon­de­ring van fe­bru­a­ri ligt het aan­tal dit jaar maand na maand lager dan vorig jaar. 2013 was dan ook een re­cord­jaar.

‘Dit zijn po­si­tie­ve sig­na­len die wij­zen op een voor­zich­tig eco­no­misch her­stel’, zegt Filip Hen­d­rickx, spe­ci­a­list be­drijfs­in­for­ma­tie bij Gray­don. ‘Maar we moe­ten re­a­lis­tisch blij­ven: het fail­lis­se­ments­ni­veau ligt nog al­tijd een stuk hoger in ver­ge­lij­king met de jaren voor­af­gaand aan het re­cord­jaar 2013.’

Het aan­tal fail­lis­se­men­ten daalt ech­ter niet over­al. In Vlaan­de­ren en Brus­sel is de da­ling al een tijd­je bezig. Wal­lo­nië daar­en­te­gen kampt nog met een lich­te stij­ging. De trend is da­lend in de ho­re­ca, de trans­port­sec­tor, de au­to­han­del en de klein­han­del. In de bouw blijft het aan­tal fail­lis­se­men­ten sta­biel. In de groot­han­del stijgt het licht.

Door de 7.093 fail­lis­se­men­ten sinds Nieuw­jaar drei­gen 16.675 banen ver­lo­ren te gaan. Te­gen­over 2013 is dat een da­ling van 2,30 %. In Vlaan­de­ren ston­den 16,00 % min­der jobs op de hel­ling, in Brus­sel 5,1 pro­cent min­der. In Wal­lo­nië is het aan­tal be­dreig­de jobs met 21,20 % ge­ste­gen. Hen­d­rickx wijst erop dat een ver­an­de­ring van de eco­no­mi­sche si­tu­a­tie zich het eerst in Vlaan­de­ren laat voe­len.

HAECK, P. Bijna een vijfde minder faillissementen tijdens zomer. De Tijd, 2014-09-03, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo