mens en samenleving logo

Eurostat roept België uit tot kampioen voor lasten op arbeid

Af­ge­zien van in De­n­e­mar­ken is de be­las­ting­druk in de EU ner­gens zo hoog als in België. In­za­ke las­ten op ar­beid mag ons land zich zelfs kam­pi­oen kro­nen. Voer van Eu­ro­stat voor de for­ma­tie.

22.250
De Eu­ro­pe­se sta­tis­ti­sche dienst Eu­ro­stat ziet de be­las­ting­druk in de mees­te lid­sta­ten stij­gen. In ver­hou­ding tot het bbp ste­gen de to­ta­le be­las­tin­gen van ge­mid­deld 38,8 % in 2011 naar 39,4 % in 2012. De­n­e­mar­ken is en blijft de ab­so­lu­te top, maar België is twee­de met 45,4 %. Ons land springt daar­voor over Zwe­den. Het is ge­le­den van 2002 dat de be­las­ting­druk in ons land nog boven 45 % uit­kwam.

De op­roep van Eu­ro­stat om de struc­tuur van het Bel­gi­sche be­las­ting­sys­teem gron­dig te ver­an­de­ren, klonk nooit zo luid als nu. Er is im­mers niet al­leen de to­ta­le be­las­ting­druk, België be­hoort ook bij de Eu­ro­pe­se top in­za­ke las­ten op ar­beid en ka­pi­taal. Voor de im­pli­cie­te las­ten op ar­beid, be­las­tin­gen ge­wo­gen te­gen­over de bruto loon­mas­sa, is België zelfs Eu­ro­pees kam­pi­oen met een score van 42,8 %.

België is ook de vier­de EU-lid­staat in­za­ke las­ten op ka­pi­taal. De im­pli­cie­te las­ten op ka­pi­taal ste­gen in één jaar van 30,4 naar 35,5 %. België ligt wel onder het EU-ge­mid­del­de voor mi­li­eu­tak­sen en haalt slechts 23,7 % van de be­las­tin­gen uit con­sump­tie, het min­ste van de hele Unie.

 

 

 

VAN HAVER, K. Eurostat roept België uit tot kampioen voor lasten op arbeid. De Tijd, 2014-06-17, 6
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers