ECB grijpt in om lage inflatie op te krikken

De Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) houdt don­der­dag een van haar be­lang­rijk­ste ver­ga­de­rin­gen ooit. Ze zal naar alle waar­schijn­lijk­heid de rente ver­der ver­la­gen en an­de­re sti­mu­le­rings­maat­re­ge­len aan­kon­di­gen.

De 24 be­stuur­ders van de ECB broe­den al en­ke­le maan­den op maat­re­ge­len om de te lage in­fla­tie in de eu­ro­zo­ne op te krik­ken. De in­fla­tie be­draagt amper 0,7 pro­cent, veel min­der dan de doel­stel­ling van ‘min­der dan maar dicht bij 2 pro­cent’.

De tijd voor actie lijkt aan­ge­bro­ken. ‘De raad van be­stuur voelt zich com­for­ta­bel met actie de vol­gen­de keer’, zei ECB-voor­zit­ter Mario Drag­hi na de ver­ga­de­ring van begin mei. Be­stuur­ders en ano­nie­me ECB-bron­nen sig­na­le­ren dat Frank­furt een pak­ket maat­re­ge­len voor­be­reidt.

In de eer­ste plaats zal de ECB haar ba­sis­ren­te ver­der ver­la­gen. Eco­no­men ver­wach­ten dat de ba­sis­ren­te daalt van 0,25 pro­cent naar een his­to­risch diep­te­punt van 0,10 pro­cent, blijkt uit een pei­ling van het pers­bu­reau Bloom­berg. Aan­ge­zien de im­pact van een der­ge­lij­ke ren­te­ver­la­ging be­perkt zou zijn, staan ook an­de­re in­gre­pen in de stei­gers.

Het ziet er naar uit dat ook de de­po­si­to­ren­te om­laag gaat. Dat is de rente die ban­ken krij­gen wan­neer ze geld de­po­ne­ren bij de ECB. Eco­no­men zien de de­po­si­to­ren­te zak­ken van 0 naar -0,1 pro­cent. Aan­ge­zien de de­po­si­to­ren­te ne­ga­tief wordt, zul­len de ban­ken rente moe­ten be­ta­len als ze geld par­ke­ren bij de ECB.

Een ne­ga­tie­ve de­po­si­to­ren­te heeft een paar voor­de­len. Ten eer­ste stijgt de druk op de ban­ken om meer kre­die­ten te ver­strek­ken. Ten twee­de zou een ne­ga­tie­ve de­po­si­to­ren­te de markt­ren­te om­laag duwen en wel­licht de dure euro doen dalen. Een zwak­ke­re euro maakt in­ge­voer­de pro­duc­ten duur­der en duwt de in­fla­tie om­hoog.

De ECB over­weegt nog maat­re­ge­len om de kre­diet­ver­le­ning aan on­der­ne­min­gen te sti­mu­le­ren. Ze zal de ban­ken wel­licht be­lo­ven dat ze on­be­perkt geld kun­nen blij­ven lenen tot eind 2015 of mid­den 2016. Nu loopt die be­lof­te maar tot mid­den 2015. Voorts wil de ECB een lang­lo­pen­de le­ning toe­ken­nen aan ban­ken die be­reid zijn meer kre­die­ten te ver­strek­ken aan be­drij­ven.

Een mas­sa­le aan­koop van staats­obli­ga­ties die wordt ge­fi­nan­cierd door meer geld te druk­ken is voor­lo­pig on­waar­schijn­lijk. Een der­ge­lij­ke in­greep blijft in Duits­land erg om­stre­den. Die ba­zoo­ka wordt mis­schien later bo­ven­ge­haald als de in­fla­tie zo laag blijft of ver­der daalt.

De ren­te­ver­la­gin­gen en an­de­re sti­mu­lan­sen zul­len nor­maal de markt­ren­te ver­der doen dalen, de euro ver­zwak­ken en de aan­de­len­koer­sen doen stij­gen. Maar dat is niet zeker, want de fi­nan­ciële mark­ten heb­ben de jong­ste weken al ge­an­ti­ci­peerd op een ver­de­re ver­soe­pe­ling van het mo­ne­tair be­leid. Het is wel zeker dat als de ECB niets doet, be­leg­gers erg ont­goo­cheld zul­len zijn.

VERVENNE, W. ECB grijpt in om lage inflatie op te krikken. De Tijd, 2014-05-30, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo