Prijsdaling voeding duwt inflatie naar dieptepunt

De inflatie is in mei gedaald naar 0,36 procent, het laagste peil sinds december 2009. Voeding is de voorbije maand zelfs goedkoper geworden.

Dat meldt de FOD Economie. De inflatie geeft weer met hoeveel de prijzen gestegen of gedaald zijn. Een lage inflatie op jaarbasis wijst er dus op dat u nu nauwelijks meer betaalt voor uw uitgaven dan een jaar terug. Concreet: Als u een jaar geleden 100 euro moest betalen voor iets, dan zal dat nu gemiddeld 100,36 euro zijn

De lage inflatie is te danken aan prijsdalingen voor groenten, fruit, elektriciteit, vliegtuigtickets en mobiele telefonie. Vooral huisvuilophaling, vlees en snijbloemen hadden daarentegen een verhogend effect op het indexcijfer.

De FOD wijst erop dat de prijs van voeding in vergelijking met 0,55 procent is gedaald. Dat is uitzonderlijk. Het is al van januari 2010 geleden dat de prijs van voedsel gezakt is. Dat zou te maken hebben met de zachte winter: in tegenstelling tot vorig jaar waren de omstandigheden voor landbouwers ideaal, waardoor de oogst groter is.

Het is al enkele maanden op rij dat de inflatie afneemt. In april bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 0,62 procent, en in maar maart was dat nog 0,89 procent.

Index daalt

Het dalen van de inflatie heeft als gevolg dat de index zakt. Die index geeft een zicht op de gemiddelde uitgaven van de Belgen. Aangezien de index nu gezakt is, zal het langer duren voordat een indexering van de lonen en uitkeringen zal gebeuren. Op zich is dat een meevaller voor de overheid.

Te lage inflatie?

Maar helemaal positief is dit niet. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van tussen de 1 en 2 procent, omdat die ervoor zorgt de economie weer kan groeien.

LECLUYSE, W. Prijsdaling voeding duwt inflatie naar dieptepunt.  www.standaard.be, 2014-05-27. Geraadpleegd op 2014-05-27 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo