Geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP)

De Belgisch Geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) bedraagt 118,33 punten in januari 2014 (basis 2005=100), tegenover 120,59 punten vorige maand. Deze daling van 2,26 punten is een gevolg van de koopjesperiode in januari. De inflatie op jaarbasis bedraagt 1,1 %.

Screenshot 2014-02-23 08.20.14

De geharmoniseerde consumptieprijsindex (HICP) is een maatstaf die een correcte vergelijking mogelijk maakt tussen de inflatiegraden van de lidstaten van de Europese Unie. De index wordt berekend op basis van een methodologie die geharmoniseerd is over de lidstaten heen. Tevens wordt de HICP gebruikt door de Europese Centrale Bank voor haar monetair beleid. Verder wordt de HICP gebruikt om te bepalen in hoeverre een lidstaat voldoet aan de inflatiecriteria bepaald in Verdrag betreffende de Europese Unie.

De HICP wordt berekend door landen die lid zijn van de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en door potentiële lidstaten. Uit de geharmoniseerde indexcijfers van de lidstaten wordt door Eurostat tevens een HICP van de Eurozone (alsook van de hele Europese Unie) berekend.

Naast de HICP kan u ook een HICP met constante belastingvoet terugvinden op de pagina met de indices en de inflatie van de laatste twee jaar. De HICP met constante belastingvoet wordt op dezelfde wijze berekend als de gewone HICP, echter worden in deze index de prijzen berekend op basis van constante belastingtarieven. Deze index geeft dan ook de theoretisch potentiële impact weer van wijzigingen in de indirecte belastingtarieven (zoals de BTW of accijnzen) op de gemeten inflatie.

Het betreft hier echter een theoretische impact omdat verondersteld wordt dat de belastingwijzigingen meteen en volledig worden doorgerekend in de prijzen die door consumenten betaald worden.

Internet, 2014-02-23, statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo