Dreigende deflatie zet ECB aan tot historische renteverlaging

De Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) heeft gis­te­ren on­ver­wacht haar ba­sis­ren­te ver­laagd tot een his­to­risch diep­te­punt van 0,25 %. Ze is be­zorgd over de erg lage in­fla­tie.

‘De in­fla­tie­voor­uit­zich­ten zijn sig­ni­fi­cant ver­an­derd’, zei ECB-voor­zit­ter Mario Drag­hi bij de toe­lich­ting van het ren­te­be­sluit. ‘We zul­len wel­licht een lange pe­ri­o­de van lage in­fla­tie er­va­ren.’

Hij sug­ge­reer­de dat de in­fla­tie zowel in 2014 als 2015 veel lager zal uit­val­len dan de doel­stel­ling van ‘min­der dan maar dicht bij 2 %’. De in­fla­tie in de eu­ro­zo­ne zakte in ok­to­ber on­ver­wacht tot 0,7 %, het laag­ste peil in vier jaar. Een van de be­lang­rijk­ste oor­za­ken is de stij­ging van de euro, die in­ge­voer­de pro­duc­ten goed­ko­per maakt.

De ECB nam drie be­slis­sin­gen. Ten eer­ste daalt de ba­sis­ren­te van 0,5 tot 0,25 %. Ten tweede zegt de ECB dat de deur open staat voor een ver­de­re ren­te­ver­la­ging. ‘De raad van be­stuur ver­wacht dat de ECB-ren­tes nog een lange pe­ri­o­de op de hui­di­ge of la­ge­re ni­veaus blij­ven.’ Ten slot­te mogen de ban­ken tot mid­den 2015 on­be­perkt geld lenen bij de ECB. Tot dus­ver liep die be­lof­te tot mid­den 2014.

Het valt op dat de de­po­si­to­ren­te van de ECB sta­biel blijft op 0 %. Dat is de rente die ban­ken krij­gen wan­neer ze cas­ho­ver­schot­ten de­po­ne­ren bij de ECB. Een ne­ga­tie­ve de­po­si­to­ren­te zou vol­gens eco­no­men de ren­da­bi­li­teit van de ban­ken onder druk zet­ten.

Drag­hi be­klem­toon­de dat de eu­ro­zo­ne niet af­ste­vent op de­fla­tie. ‘Als we de­fla­tie de­fi­niëren als een prijs­da­ling van veel goe­de­ren in veel lan­den, dat ver­wach­ten we niet.’

De lage in­fla­tie heeft de angst voor de­fla­tie doen toe­ne­men. Een da­ling van de prij­zen ont­wricht de eco­no­mie omdat ge­zin­nen con­sump­tie-uit­ga­ven uit­stel­len en de schul­den­last toe­neemt. Grie­ken­land wor­stelt al maan­den met de­fla­tie. In Ier­land en Span­je schom­melt de in­fla­tie rond 0 %.

Drag­hi zei ook dat de eu­ro­zo­ne de sterk­ste fun­da­men­ten ter we­reld heeft. ‘We heb­ben het laag­ste be­gro­tings­te­kort, het hoog­ste over­schot op de lo­pen­de re­ke­ning en de laag­ste inflatie.’ De in­fla­tie een sterk punt noe­men, is op­mer­ke­lijk, want de ECB ge­bruikt de lage in­fla­tie als ar­gu­ment om de rente te ver­la­gen. Ove­ri­gens zweeg Drag­hi over de lage groei en hoge werk­loos­heid in de eu­ro­zo­ne.

‘Na de ren­te­ver­la­ging van van­daag heb­ben we nog steeds mu­ni­tie’, sig­na­leer­de Drag­hi. Hij ver­meld­de een ne­ga­tie­ve de­po­si­to­ren­te en een derde lang­lo­pen­de le­ning (LTRO) aan de ban­ken.

‘De ECB is onder Drag­hi veel prag­ma­ti­scher en pro­ac­tie­ver dan onder zijn voor­gan­gers’, zegt ING-eco­noom Car­sten Brzes­ki. ‘Maar het is twij­fel­ach­tig of de be­slis­sin­gen van van­daag de de­fla­toi­re trends kun­nen stop­pen. De aan­hou­den­den­de schuld­af­bouw zal ver­de­re de­fla­toi­re druk uit­oe­fe­nen.’

Ken Wat­tret, eco­noom van BNP Pa­ri­bas, voor­spelt dat de ECB in het eer­ste kwar­taal van 2014 de ba­sis­ren­te zal ver­la­gen tot 0,1 %.

VERVENNE, W. Dreigende deflatie zet ECB aan tot historische renteverlaging. De Tijd, 2013-11-08, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo