mens en samenleving logo

PG koopt verpakkingen van Resilux

De Amerikaanse levensmiddelenreus Procter & Gamble heeft een vijfjarig contract afgesloten met het Vlaamse bedrijf Resilux, dat bekend is als producent van voorvormen voor pet-flessen. Resilux mag de komende jaren haar nieuwe Airopack-verpakkingen leveren aan P&G. Over de waarde van het contract is niets bekend.

Het Wetterse bedrijf behoort al jaren tot de marktleiders op het vlak van de productie van voorvormen voor pet-flessen. Maar in een poging om de inkomstenbronnen te diversifiëren ging Resilux in 2010 in zee met het Nederlandse bedrijf IPS van Quint Kelders, de uitvinder van de Pritt-stift. De Nederlander stond in november 2009 in het bureau van Resilux-CEO Dirk De Cuyper met de vraag of die zijn nieuwste verpakkingstechnologie in grote volumes kon produceren. Die verpakking draagt de naam ‘Airopack’ en vormt een veilig en milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele (metalen) aerosol- spuitbussen die gebruikt worden voor scheerschuim of deodorants. Airopack maakt drijfgassen overbodig, omdat gewerkt wordt met perslucht. Omdat kunststof gebruikt wordt, is de verpakking ook lichter en goedkoper dan aluminium spuitbussen en een pak milieuvriendelijker.

‘Ook moeten de Airopack- verpakkingen niet in een beveiligde omgeving afgevuld worden zoals bij aerosol’, zegt Peter Mommerency, financieel directeur bij Resilux. IPS en Resilux hebben rond Airopack de joint Airolux venture opgericht, die over een fabriek beschikt in het Zwitserse Bilten.

Moeilijke start

Ondanks de revolutionaire technologie kwam Airopack veel minder snel van de grond dan gedacht. In de eerste zes maanden van dit jaar verscheepte het bedrijf 700.000 verpakkingen, goed voor een omzet van amper 300.000 euro. Niet alleen had Airolux af te rekenen met uitgestelde orders, ook blijft het koortsachtig zoeken naar klanten. Volgens Peter Mommerency heeft Airolux op dit moment vier klanten, waaronder Bison (lijmen), Remark (drogisterij) en Super-Max (scheermesjes).

Met Procter & Gamble halen Resilux en IPS nu echter een grote vis binnen. ‘Het contract met P&G is de ultieme beloning en goedkeuring van ons product’, zegt Peter Mommerency. ‘Dit moet de deuren openen naar andere klanten.’ Vermoedelijk zal P&G de verpakkingen gebruiken voor de Gilette-scheermesjes.

Maar details wil of kan Mommerency niets kwijt. Voor de rendabiliteit van Airolux is het contract een uitstekende zaak. Door de investeringen en opstartkosten is Airolux voorlopig nog verlieslatend. In de eerste zes maanden woog Airolux nog voor 1,9 miljoen euro op de winst. ‘In de tweede jaarhelft verwachten we dat het verlies zal afnemen’, zegt de financieel directeur. De hoop leeft dat Airolux volgend jaar uit de rode cijfers geraakt.

DEREYMAKER, R. P&G koopt verpakkingen van Resilux, Het Laatste Nieuws, 2013-09-07, 47.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers