mens en samenleving logo

Krantenlandschap opnieuw door elkaar geschud

Enkele maan­den na de op­rich­ting van Het Me­dia­huis wordt het Bel­gi­sche kran­ten­land­schap opnieuw hertekend. De Waal­se dagbladmarkt stevent af op een duopolie, net zoals de Vlaamse.

Het leek gis­te­ren een al­leen­staan­de trans­ac­tie, de ver­koop van de Frans­ta­li­ge kran­ten­uit­ge­ver l’Ave­n­ir door Core­lio. Al­leen de koper viel op: de Waal­se ka­bel­maat­schap­pij en ener­gie-intercommu­na­le Tec­teo. Maar al snel werd dui­de­lijk dat het maar de voor­bo­de is van een her­groe­pe­ring van de kran­ten­markt in het zui­den van het land.

Want Tec­teo, de Waal­se te­gen­han­ger van Te­le­net, heeft ook zijn zin­nen gezet op IPM, de groep ach­ter La Libre en La Dernière Heure. Het lijkt een kwes­tie van tijd voor­al­eer Tec­teo in het ka­pi­taal van IPM stapt. Het doel is IPM en l’Ave­n­ir te laten sa­men­gaan. Beide zijn samen goed voor de klei­ne helft van de Frans­ta­li­ge kran­ten­markt, waar­van Ros­sel (Le Soir, Sud­pres­se) net iets meer dan 50 pro­cent in han­den heeft.

In Vlaan­de­ren is ook zo’n oligopo­lie in de maak. Core­lio (De Stan­daard, Het Nieuws­blad) en Con­cen­tra (Het Be­lang van Lim­burg, Gazet van Ant­wer­pen) nemen het met Het Me­dia­huis op tegen De Pers­groep (onder meer Het Laat­ste Nieuws en De Mor­gen).

Maar het au­di­to­raat van de Bel­gi­sche Me­de­din­gings­au­to­ri­teit liet uit­ge­re­kend gis­te­ren weten ‘ern­sti­ge twij­fels’ te heb­ben over die ope­ra­tie. Daar­om vindt het au­di­to­raat dat er een diep­gaand on­der­zoek moet komen. Daar­door wordt de start van Het Me­dia­huis op zijn minst ver­traagd.

BROENS, B. Krantenlandschap opnieuw door elkaar geschud, De Tijd, 2013-09-7, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers