Handelstekort daalt fors dankzij recessie

Het te­kort op de Bel­gi­sche han­dels­ba­lans is in het eer­ste half­jaar met liefst 41 % ver­min­derd. Die da­ling is voor­al te dan­ken aan de la­ge­re in­voer en dus ook de slech­te con­junc­tuur.

De han­dels­ba­lans is aan de be­ter­hand. België boek­te in juni een han­dels­over­schot van 619 mil­joen euro. Dat is het groot­ste sur­plus in bijna drie jaar. In juni vorig jaar was er nog een te­kort van 186 mil­joen.

Maar de sur­plus­sen van juni en mei vol­staan niet om de te­kor­ten van de voor­gaan­de maan­den te com­pen­se­ren. De han­dels­ba­lans sluit de eer­ste jaar­helft af met een te­kort van 2,2 mil­jard euro. Het de­fi­cit is wel klei­ner dan in de­zelf­de pe­ri­o­de van vorig jaar, toen het op­liep tot 3,7 mil­jard.

De ver­be­te­ring van de han­dels­ba­lans is voor­al te dan­ken aan de da­ling van de in­voer. De im­port daal­de met 0,8 % tot 125,7 mil­jard euro. De ex­port steeg met amper 0,4 % tot 123,5 mil­jard.

De te­rug­val van de in­voer weer­spie­gelt onder meer de zwak­te van de Bel­gi­sche eco­no­mie. De re­ces­sie in het eer­ste kwar­taal en de ma­ge­re eco­no­mi­sche groei in het twee­de kwar­taal druk­ten de im­port van half­af­ge­werk­te pro­duc­ten en uit­rus­tings­goe­de­ren.

De in­voer van on­e­de­le me­ta­len, zoals ijzer en staal, zakte met 14 %. De im­port van ma­chi­nes daal­de met 7 %, omdat de on­der­ne­min­gen min­der in­ves­teer­den.

Ook de la­ge­re grond­stof­fen­prij­zen, even­eens een ge­volg van de laag­con­junc­tuur, droe­gen bij tot de da­ling van de in­voer. Aard­olie kost­te in het eer­ste half­jaar ge­mid­deld 82 euro per vat. Dat is 6 % min­der dan vorig jaar.

De ge­rin­ge stij­ging van de uit­voer is voor­al te wij­ten aan de zwak­te van de Eu­ro­pe­se en we­reld­eco­no­mie. On­danks de lich­te her­op­le­ving in het twee­de kwar­taal lag de eco­no­mi­sche ac­ti­vi­teit in de eu­ro­zo­ne in het eer­ste half­jaar ge­mid­deld 0,9 % lager dan in de­zelf­de pe­ri­o­de van vorig jaar. In de cij­fers per land valt de forse da­ling op van de ex­port naar China (-14 %) en de VS (-14 %) en de ster­ke stij­ging naar het Ver­e­nigd Ko­nink­rijk (+12 %).

Ook de da­len­de con­cur­ren­tie­kracht blijft op de uit­voer wegen. De stij­ging van de loon­kos­ten per uur was in het eer­ste kwar­taal gro­ter dan de ge­mid­del­de toe­na­me in Duits­land, Frank­rijk en Ne­der­land, blijkt uit cij­fers van Eu­ro­stat. Voorts ex­por­teert België re­la­tief wei­nig naar de groei­lan­den.

De klei­ne ex­port­stij­ging weer­spie­gelt uit­een­lo­pen­de cij­fers per pro­duct. De uit­voer van mi­ne­ra­le pro­duc­ten (+13 %), zoals ben­zi­ne en die­sel, steeg flink, ter­wijl de afzet van on­e­de­le me­ta­len (-13 %) sterk daal­de.

Het is nog niet dui­de­lijk of de ver­be­te­ring van de han­dels­ba­lans duur­zaam is. De her­op­le­ving van de Bel­gi­sche eco­no­mie en de stij­ging van de olie­prijs sinds eind juni zul­len de in­voer sti­mu­le­ren. Te­ge­lijk zal de her­op­le­ving van de Eu­ro­pe­se en de we­reld­eco­no­mie de uit­voer aan­zwen­ge­len. Maar het ziet er nu al naar uit dat de han­dels­ba­lans eind 2013 zal af­slui­ten met een te­kort, net als de vo­ri­ge vijf jaren.

VERVENNE, W. Handelstekort daalt fors dankzij recessie, De Tijd, 2013-08-17, 10.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo