België nestelt zich in wereldtop voor sociale uitgaven

België is het num­mer drie van de lan­den waar de so­ci­a­le uit­ga­ven het hoogst lig­gen. Een derde van onze eco­no­mie vloeit naar ons so­ci­aal vang­net. De ab­so­lu­te kam­pi­oen is Frank­rijk.

Het Bel­gi­sche so­ci­a­le vang­net is een van de gul­zig­ste in de we­reld. De wel­vaarts­staat ab­sor­beert bijna een derde van de Bel­gi­sche eco­no­mie. Dat blijkt uit cij­fers van de Or­ga­ni­sa­tie voor Eco­no­mi­sche Sa­men­wer­king en Ont­wik­ke­ling (OESO), de denk­tank van de rijke lan­den.

België trekt in 2013 naar schat­ting 30,7 pro­cent van zijn bruto bin­nen­lands pro­duct (bbp) uit voor uit­ke­rin­gen, pen­si­oe­nen en so­ci­a­le steun. Ons land moet enkel re­cord­hou­der Frank­rijk (33%) en De­n­e­mar­ken (30,8%) voor zich dul­den.

‘Er zijn twee zaken aan de hand in België’, legt Wil­lem Adema, eco­noom bij de OESO, uit. ‘Ten eer­ste is er de ver­ou­de­ren­de be­vol­king. Dat jaagt de pen­si­oe­nen en de uit­ga­ven voor de ge­zond­heids­zorg de hoog­te in. Ten twee­de is er de cri­sis. Daar­door lig­gen de tij­de­lij­ke in­ko­mens­maat­re­ge­len vrij hoog’, zegt Adema, die ook wijst op de ‘na­tuur van het Bel­gi­sche so­ci­a­le sys­teem’.

In het groot­ste deel van de we­reld zit­ten de so­ci­a­le uit­ga­ven ove­ri­gens in stij­gen­de lijn. De cri­sis is de grote boos­doe­ner. In de mees­te lan­den groei­en de so­ci­a­le uit­ga­ven snel­ler dan de eco­no­mie. Door de eco­no­mi­sche ma­lai­se val­len steeds meer men­sen in so­ci­a­le vang­net­ten, zoals werk­loos­heids­uit­ke­rin­gen. Bo­ven­dien krimpt het bruto bin­nen­lands pro­duct (bbp), de noe­mer van de breuk, in veel OESO-lan­den.

Ter ver­ge­lij­king: in heel de OESO be­dra­gen de so­ci­a­le uit­ga­ven dit jaar 21,9 pro­cent van het bbp. In 2007, voor de cri­sis toe­sloeg, was dat nog maar 19,3 pro­cent. In België ste­gen de so­ci­a­le uit­ga­ven in de­zelf­de pe­ri­o­de van 26 tot 30,7 pro­cent.

Ons land maak­te in de cri­sis­ja­ren gre­tig ge­bruik van tij­de­lij­ke werk­loos­heid. Ook het bbp in reële ter­men ligt nog al­tijd een frac­tie onder dat van 2007. Maar niet enkel in ver­hou­ding tot de wel­vaart die België voort­brengt, stij­gen de so­ci­a­le uit­ga­ven. In reële ter­men lig­gen de uit­ga­ven van­daag 16 pro­cent hoger dan in 2007. Die stij­ging is dub­bel zo sterk als in de an­de­re Eu­ro­pe­se lan­den van de OESO.

De Eu­ro­pe­se pro­bleem­kin­de­ren, zoals Por­tu­gal en Grie­ken­land, zijn een uit­zon­de­ring op de regel dat de so­ci­a­le uit­ga­ven stij­gen. Onder druk van de be­spa­rin­gen daal­den ze, uit­ge­drukt te­gen­over het snel krim­pen­de Griek­se bbp, van 24 pro­cent in 2009 tot een ver­wach­te 22 pro­cent in 2013. Na vijf cri­sis­ja­ren spen­deert Grie­ken­land 28 pro­cent min­der aan so­ci­a­le uit­ga­ven in reële ter­men. Het Griek­se bbp ligt van­daag 30 pro­cent lager dan in de glo­rie­ja­ren van 2007.

In een som­ber rap­port begin dit jaar waar­schuw­de de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie nog dat de Eu­ro­pe­se wel­vaarts­staat stil­aan op zijn tand­vlees zit. Vijf lange cri­sis­ja­ren heb­ben de buf­fers aan­ge­vre­ten die de in­ko­mens van de Eu­ro­pe­a­nen moe­ten be­scher­men. De mees­te over­he­den heb­ben amper nog bud­get­tai­re ma­noeu­vreer­ruim­te.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo