Huurprijzen hoger dan ooit

Nooit eerder hebben Vlaamse huurders zo veel betaald. “Er zijn steeds minder huurhuizen op de markt en de vraag blijft stijgen”, zegt Geert Inslegers van de Vlaamse huurdersbond. “De toestand wordt onhoudbaar. Als er niet dringend bijkomende huurpremies uitgekeerd worden, staat straks een grote groep mensen op straat.”

De cijfers in het jaarrapport 2012 van de Vlaamse huurdersbond laten weinig aan onduidelijkheid over. Een degelijke woning vinden voor 400 euro per maand is haast nergens meer mogelijk, zelfs 500 euro wordt krap. In Vlaams-Brabant betalen de meeste huurders nu al 700 euro of meer, en de kloof met andere provincies wordt steeds kleiner.

Oudere mensen

Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie met een gemiddelde huurprijs van 584 euro – 4 euro goedkoper dan in 2011. West- Vlaanderen is het minst duur, met gemiddeld 515 euro (zie kaart). “Vergeleken met 2008 zijn de prijzen alarmerend snel gestegen”, zegt Inslegers. “Mensen met een laag inkomen kunnen amper nog een huurwoning vinden, en áls die betaalbaar is, kunnen ze het zich niet permitteren om kieskeurig te zijn. Daardoor tekenen ze vaak contracten voor onaanvaarbaar slechte woningen.” Inslegers ziet verschillende redenen waarom de huurprijzen zo hoog geworden zijn. “De belangrijkste vaststelling: het aanbod verkleint elk jaar, terwijl de vraag vergroot”, zegt hij. “De meeste eigenaars zijn oudere mensen die destijds een tweede huis kochten als een soort belegging, als aanvulling op hun pensioen. Maar nu ze ouder worden, nemen de kinderen er hun intrek in of verkopen ze de woning waardoor die uit de huurmarkt verdwijnt.”

“Tegelijk blijft er een grote instroom van migranten – ook Nederlandse – en is het aanbod aan sociale huurwoningen angstvallig klein. Vlaanderen telt amper 6 procent sociale huurwoningen. Ter vergelijking: in Nederland, Frankrijk en Engeland loopt dat op tot 20 en zelfs 30 procent. Schrik dan niet als de prijzen jaar na jaar stijgen.”

Inslegers ziet één oplossing: meer huursubsidies. “Alleen op die manier kunnen huurders een deftige woning vinden en eigenaars rendabel verhuren. Je kan echt niet verwachten dat eigenaars veel investeren in leefbare, energievriendelijke woningen en er weinig voor terugkrijgen. Zo werkt de private markt niet. In 2012 had slechts 4 procent van alle gezinnen recht op een huurpremie. Als daar niet snel véél geld voor vrijgemaakt wordt, wordt de situatie voor vele gezinnen dramatisch.”

Tweeverdieners

“Het ergste is dat de grens stilaan opschuift”, vindt hij. “Kansarmen vallen nu al uit de boot. De groep bij wie het water nu stilaan aan de lippen komt, zijn werkende mensen met een laag inkomen. En wie volgt daarna? Tweeverdieners met een gemiddeld inkomen?” Het Algemeen Eigenaarssyndicaat (AES), dat de belangen van verhuurders verdedigt, gaf gisteren tegengas. Volgens voorzitter Fred Niemans zijn de prijzen in ons land zelfs nog láág, in vergelijking met andere Europese landen. “In Londen betaal je per week de huur die voor een maand in Brussel gevraagd wordt”, zegt hij. “Maar ook de maatschappij verandert. Een alleenstaande heeft nu eenmaal een kleiner budget dan een gezin. Als mensen zich zouden houden aan de regel dat het huurbudget niet hoger mag liggen dan een derde van hun inkomen, dan zouden minder huurders in de problemen komen.”

Ondoordacht beleid

De voorzitter wijst tot slot ook op de tegengestelde effecten van het overheidsbeleid. “De Vlaamse Wooncode legt strenge regels op aan de eigenaars op gebied van veiligheid en wooncomfort. De eigenaars moeten bijgevolg zware investeringen doen om hun panden aan die kwaliteitseisen te laten beantwoorden. Het is dan maar normaal dat de eigenaars die investeringen doorrekenen in de huurprijs.”

Bron: Het Laatste Nieuws

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo