Europese Commissie neemt iPhone onder de loep

De Europese Commissie onderzoekt eventuele niet-concurrentiële praktijken van de Amerikaanse technologiereus Apple. Dat bericht de krant Financial Times. Het bedrijf zou de verkoop van de iPhone op de Europese smartphonemarkt willen bevoordelen.

Volgens de krant zond de Commissie vorige week een vragenlijst naar verschillende mobiele operatoren in Europa, na verschillende klachten over de praktijken van Apple. Die zou iedere concurrentie buitenspel hebben proberen zetten.

Beperking van 4G-compatibiliteit

Er zouden ook vragen zijn over eventuele ’technische en contractuele beperkingen van de iPhone 5, waardoor die niet met alle snelle 4G-datanetwerken kan werken.’ Want hoewel de nieuwste iPhone technisch compatibel is met de Europese 4G-netwerken, kunnen gebruikers dat snelle netwerk niet altijd benutten op de iPhone 5. Het is namelijk Apple die bepaalt welke 4G-netwerken worden toegelaten op de iPhone.

Zo heeft Proximus in België al sinds enige tijd een commercieel 4G-netwerk, maar kunnen bezitters van een iPhone 5 daar voorlopig geen gebruik van maken. Het 4G-netwerk van Mobistar, lange tijd een bevoorrechte Apple-partner, is nog niet voor iedereen beschikbaar en zit in een testfase.

Het onderzoek van de Europese Commissie staat nog in de kinderschoenen en is nog niet officieel geopend. Daarvoor moet de Commissie met de nodige zekerheid vaststellen dat Apple een dominante positie op de Europese smartphonemarkt geniet, ondanks het succes van de Galaxy-modellen van zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung.

Apple beklemtoont echter de Europese wetten te respecteren, aldus nog Financial Times.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo