mens en samenleving logo

Kredietbedrag winwinlening opgetrokken tot 200.000 euro

De Vlaamse regering heeft het plafond voor de winwinlening opgetrokken van 100.000 tot 200.000 euro. De maatregel past in de uitvoering van het Bankenplan dat moet zorgen voor een vlottere kredietverstrekking aan bedrijven. Met de winwinlening worden particulieren aangemoedigd kmo’s financieel te ondersteunen. Op die manier kunnen bedrijven makkelijker kapitaal vinden in hun directe omgeving. Wie als vriend, kennis of familielid een winwinlening toekent aan een bedrijf, krijgt een jaarlijkse belastingkorting van 2,5 procent op het geleende bedrag. Het gaat om een achtergestelde lening.

Het instrument werd ingevoerd in 2006, maar kende vooral sinds de uitbreiding in 2011 een groeiend succes. “Er werd ondertussen meer dan 100 miljoen euro opgehaald ten bate van kmo’s”, aldus minister-president Peeters, die de winwinlening vaak bestempelt als de “Vlaamse Cooreman-De Clercq” (wet waarmee spaarders in de jaren 80 werden gestimuleerd aandelen te kopen).

Peeters wilde het instrument graag nog verder uitbreiden. Zo werd in het Bankenplan aangekondigd dat het plafond voor het kredietbedrag zou opgetrokken worden tot 200.000 euro. De regering heeft daarvoor nu de nodige stappen gezet. “Nu het maximumbedrag wordt opgetrokken tot 200.000 euro per kredietnemer, willen we ook meer kennisgedreven bedrijven en groei-kmo’s aanspreken”, aldus Peeters.

Bron: Het Laatste Nieuws

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers